Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

'Doe het eens met bier'Mere - Bierliefhebber en specialist Jef Van den Steen uit Mere schreef al heel wat boeken over bier. In zijn nieuwste boek 'Doe het eens met Bier' verzamelde hij alle mogelijke biercocktails. Naast de recepten pende hij ook heel wat weetjes over bier neer in zijn boek. Zoals vele studenten ontwikkelde ook Jef Van den Steen een passie voor bier. Toen hij deel uitmaakte van de muziekgroep Real Rockers trad hij op in alle uithoeken van het land. Daar werd de passie geboren.

 "Overal waar we kwamen zag ik dat er andere bieren op de kaart stonden. Ik maakte er dan ook een gewoonte van om overal de streekbieren te proeven", vertelt Jef. Als wiskundige stelde hij zich ook vragen. "Waarom is het ene bier blond en het andere donker? Waarom heeft de ene een mooie schuimkraag en de andere geen?" Hij ging dan ook op onderzoek.
Op die manier ontstond een uitgebreid archief met documentatie. Zijn doorbraak als bierkenner kwam er in de aanloop naar het jaar van het bier in 1986. "De Aalsterse Gids voor Uithuizigen vroeg me elke maand iets over bier te schrijven. Daardoor ging de bal aan het rollen. Ook De Beiaard toonde interesse en later volgden ook verschillende tijdschriften van bierproevers." Al snel werd Jef ook gevraagd voor spreekbeurten over bier. Daar werd hij opgemerkt door het Davidsfonds, dat hem voorstelde een boek te schrijven.
Het onderwerp was snel gevonden. Bezeten door trappistbieren werd zijn eerste boek ‘Trappist’ een bestseller. Het boek werd uitgegeven in het Nederlands en het Frans. Inmiddels zijn er al meer dan 15.000 exemplaren van verkocht. De vertaling in het Engels is een van de volgende projecten. Ook een vijftal andere boeken over bier werden inmiddels uitgegeven bij het Davidsfonds.
"Ik weet ook waarover ik schrijf. Naast het vele opzoekingswerk, brouw ik al heel wat jaren zelf mijn bier. Omdat de eerste brouwsels vaak mislukten heb ik in mijn vrije tijd ook een brouwersopleiding gevolgd aan de hogeschool in Gent. Toen in 2004 de ketels van de brouwerij in Galmaarden te koop stonden, heb ik mijn eerste ketel van 50 liter vervangen door een van 500 liter." Intussen is ook die vervangen voor een van 20 hectoliter. Met zijn brouwerij ‘De Glazen Toren’ brouwt Van den Steen 'Saison d’ Erpe-Mere', den Oilsjtersen Tripel Ondineke, Winterscotch Canaster en Jan De Lichte. "Mijn bieren zijn vooral te krijgen in Aalst en we exporteren naar de Verenigde Staten. Hier in Erpe-Mere is er maar één café dat mijn bier verdeelt. Men is nooit sant in eigen land.”

Gepassioneerd door bier verzamelt Jef al jaren recepten van biercocktails. "De eerste biercocktail ontdekte ik in 1987 bij een terugkeer uit het Zwarte Woud. De waard verklapte me zijn geheim. Sindsdien heb ik telkens ik een biercocktail ontdekte het recept gevraagd."
Bloody Brew, mazoet, Ale Flip, Vrolijke Limburger, Duikboot of Lazy Lady. Meer dan 150 biermixen passeren de revue in Jef’s nieuwste boek ‘Doe het eens met bier. Meer dan 100 verrassende cocktails.’ Het boek kost 19,95 euro en is te verkrijgen bij het Davidsfonds.

;