Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Moeder en dochter in Griekenland ontsnapt aan rotslawineErpe - De laatste reisdag van Hilde Callebaut (52) en haar dochter Jorun Uyttenhove (19) uit Erpe in het Griekse Zakynthos kende donderdagmiddag bijna een dramatische afloop. Tijdens een cruise-uitstap naar het strand van Shipwreck donderden verschillende rotsblokken naar beneden. Zeven mensen raakten gewond. “Het was blinde paniek, maar wij bleven gelukkig ongedeerd”, vertelt moeder Hilde.

Voor Hilde was het een apocalyptische ervaring op Navagio Beach of Shipwreck Beach. “Plots donderden een eerste en kort nadien een tweede reeks rotsblokken naar beneden en in zee. Iedereen begon te roepen en in paniek rond te lopen. Ergst van al was dat ik mijn dochter Jorun, die in zee aan het zwemmen was, niet vond “, vertelt de vrouw.

Strand bezaaid met babyschoentjes

Terwijl iedereen richting zee liep en het strand bezaaid achter bleef met kinderschoentjes, sandalen, handdoeken en zonnebrillen was Hilde op zoek naar haar dochter in zee. “Uiteindelijk bleek ze door een vloedgolf op het strand geworpen en stond ze gewoon ongedeerd achter mij, maar het waren bijzonder bange momenten.” De impact was dan ook niet gering. Heel wat boten waren serieus aan het zwalpen en enkele exemplaren die dicht bij de rotsen lagen, werden omgegooid. “De instorting gebeurde aan de linkerzijde die in de schaduw lag. Daardoor bevond iedereen zich aan de andere zijde van het strand.”

Geen slachtoffers onder puin

Een reddingshond werd ingezet om zeker te zijn dat er geen slachtoffers onder het puin zaten, maar dat bleek niet het geval. Volgens Griekse media zijn er geen vermisten, maar raakten wel zeven mensen gewond. Een 34-jarige Tsjechische vrouw liep een zwaar rugletsel op. Haar man en twee kinderen raakten eveneens gewond. Drie andere slachtoffers mochten intussen het ziekenhuis al verlaten. Het is niet duidelijk of de slachtoffers geraakt werden door rotsen of gewond raakten door de panikerende meute. De boot waarmee de toeristen naar het strand werden gebracht, werd door of voor de hoge golven dieper in zee gebracht.

Totaal van de kaart

“We moesten dus nog een kwartier op het stand wachten vooraleer we weg konden. Dat was bijzonder lang.” De toeristische uitstap die normaal nog verder ging naar de blauwe grotten werd gestaakt. “Heel wat mensen waren totaal van de kaart en bleven maar huilen. Iedereen wou ook zo snel mogelijk terug naar het hotel om te bekomen.” Van slapen zal er wellicht niet veel in huis komen. “En als we toch slapen weet ik al waarover we zullen dromen.” Een nieuw bezoek zit er niet in. “Het strand is gesloten voor toeristen en onze reis zit er eigenlijk net op.”

 

;