Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Uitslaande brand treft ‘Urban Places’-schuurMere - De schuur van een leegstaande boerderij langs de Wilgendries in Mere is in de nacht van donderdag op vrijdag volledig uitgebrand. De brand werd rond 2 uur opgemerkt. Toen sloegen de vlammen al door het dak.

Voor de tweede keer in amper tien maanden tijd werden Filip Van Durme en zijn echtgenote van Hondensalon Katrien opgeschrikt door nachtelijke knallen. “We herkenden het geluid meteen, maar schrokken serieus toen we van op onze trap net als eind vorig jaar een immense vuurzee zagen boven de leegstaande schuur naast onze sparren en ons huis”, vertelt Filip.

Dodelijke brand

Tien maanden eerder, op 11 december 2017, merkten Filip en Katrien ook als eersten de brand op in de boerderij van Achille Minoodt en Jeanne Heyman. Achille, die toen buiten stond, konden ze binnen opvangen. Voor buurvrouw Jeanne kwam alle hulp te laat. “De hitte was onmenselijk. Ik kon niks doen”, vertelde Filip toen. Dit keer raakte niemand gewond, maar dat net hij en zijn vrouw opnieuw een zware brand in hun straat opmerkten, is opmerkelijk. “We hadden niet gedacht zoiets nog een keer te moeten meemaken. Hoe groot is ook die kans”, vult Katrien aan.

Enorm toeval

Weinig mensen maken een brand in hun straat mee en als je weet dat het kleine straatje waar naast hun huis met hondensalon enkel twee boerderijen enkel een pak verderop nog weekendcafé ’t Hofschuurke te vinden is, begrijpt dat de kans heel klein is. “Deze boerderij staat bovendien al zeker tien jaar leeg en er is geen elektriciteit. Iemand moet, al dan niet bewust, de brand veroorzaakt hebben”, meent het koppel. Die mening is ook de brandweer toegedaan.

Geen spontane brand

“De kans op een spontane brand is zo goed als uitgesloten. Het lijkt eerder een scenario zoals we geregeld zagen in Du Parc in Aalst”, klonk het meteen na de bluswerken. Toeval of niet. De afbraakwerken van Du Parc zijn na jaren leegstand net deze week begonnen.
Volgens Filip en Katrien was de boerderij door de jaren heen populair geworden bij fotografen. “Het huis werd geplunderd en af en toe zagen we hier een onbekende wagen of camionette staan, maar we weten uiteraard niet wat zich binnen afspeelde.”

Omwille van de omstandigheden nam de politie de plaats in beslag en werden hekken met opschrift ‘verboden te betreden op politiebevel’ geplaatst. In de loop van de dag kwam ook een branddeskundige ter plaatse. Die oordeelde dat de brand accidenteel ontstond en er geen sprake was van kwaad opzet.

;