Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Brussel/Lede/Erpe-Mere - Een studie die Dexia Bank uitvoerde, catalogeert Lede als gemeente met demografische achteruitgang. Erpe-Mere valt in de categorie woongemeente in landelijke zone. In Vlaanderen onderscheidt de studie 21 kleine tot middelgrote gemeenten met demografishe achteruitgang. In deze categorie is de Denderstreek sterk vertegenwoordigd. In onze regio werden ook Wichelen en Haaltert opgenomen. Erpe-Mere, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem behoren tot een groep van 25 middelgrote woongemeenten in landelijke zone.

Gemeenten met demografische achteruitgang hebben als gemeenschappelijk kenmerk een semistedelijk karakter met een lage centrumfunctie en een lage economische activiteit. In deze gemeenten ligt het gemiddelde inkomen lager dan het Vlaamse gemiddelde. Er wordt ook een sterke vergrijzing opgetekend. Op basis van het aantal geboortes en overlijdens blijft het inwonersaantal blijft relatief stabiel.
Woongemeenten in landelijke zone onderscheiden zich door een zeer uitgesproken landelijk karakter, een lagere centrumfunctie en inkomens die het Vlaamse gemiddelde slechts licht overstijgen. Qua vergrijzing benaderen ze het Vlaamse gemiddelde. De economische activiteit is er ook relatief laag.

Meer info: Dossier Sociaaleconomische typologie van de gemeenten

;