Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Zeepkistenrace vlekkeloos verlopenLede - De eerste zeepkistenrace die de Leedse Jeugdraad vanmiddag organiseerde was een schot in de roos. Zeventien kisten streden in twee verschillende categorieën. De jeugdraad had kosten nog moeite gespaard om de veiligheid te waarborgen. Onder een stralende hemel, aangemoedigd door heel wat kijklustigen, zoefden de kisten de Keiberg naar beneden.

"De laatste zeepkistenrace in de buurt was vorig jaar in Mere. Toen belandde een zeepkist in het publiek en dienden verschillende mensen naar het ziekenhuis overgebracht te worden. Om die reden zijn we dan ook heel streng geweest", vertelt Lieve De Kimpe van de Leedse jeugddienst. Eén deelnemer raakte niet door de strenge keuring. Het volledige parcours werd afgebakend met strobalen en nadarhekkens. "De strobalen zijn wel een kostelijke grap. Vanmorgen hebben we nog beslist om 100 extra balen aan te kopen. Een extra kost van 400 euro, maar omwille van de veiligheid hebben we het toch gedaan. Gelukkig bleef het droog en kunnen we de strobalen nog verkopen", weet Renaat Delporte.

De strobalen bewezen hun nut. Tijdens de, bij wijlen spectaculaire afdalingen, belandde geregeld een zeepkist in de kant. Spectaculairste crash was de 'zeepshuttle' die bij zijn tweede afdaling over de kop sloeg. Dankzij de veiligheidshelm kwam de bestuurder er met wat blauwe plekken van af.

Alle zeepkisten mochten drie pogingen doen om hun tijd te verbeteren. De pauzes werden dan ook aangegrepen om de zeepkisten sneller te maken. Extra olie om beter te glijden, bespreken van tactieken en hier en daar werden zelfs wielen vervangen. In de categorie -16 jaar was ‘Bull’ de snelste kar. Zij daalde 150 meter van de Keiberg af op 23”38. "Wij zijn speciaal naar Limburg gereden om onderdelen te kopen", verklappen de deelnemers. De zeepshuttle die over de kop ging, en de derde afdaling niet kon meemaken, kreeg de prijs voor de grootste pechvogel. De ‘Speedy Boys’ werden gehuldigd voor hun originaliteit.

In de categorie +16 won ‘Scouts nr.2’. Zij daalden in hun witte badkuip af in 19"20. ‘Limdak’, een jongeman uit Opglabbeek, die zijn vrijgezellenavond in Lede mocht vieren, werd omwille van een valpartij pechvogel. De Serskampse Chiro ging aan de haal met de orginaliteitsprijs. Hun zeepkist was een multifunctionele badkuip met douchestand, opgefleurd met eendjes. (Foto's Cruiser & Moreau)

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

Image Image

;