Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Op 9 mei zal de knoop van de brandweer-zonevorming in Oost-Vlaanderen doorgehakt worden. Dat heeft gouverneur André Denys aangekondigd. Dan komen de Oost-Vlaamse burgemeesters en de gouverneur samen om een definitief advies te geven over de zonevorming die kadert in de brandweerhervorming. Er liggen nog twee mogelijkheden op tafel: 6 verschillende zones of 1 grote provinciale zone. Ook de brandweercommandanten van de 43 Oost-Vlaamse korpsen zullen over de zaak nog gehoord worden en het voorstel moet ook nog naar alle Oost-Vlaamse gemeenteraden.

Volgens gouverneur André Denys heeft een grote provinciale zone enkele belangrijke voordelen. Als voorbeeld neemt hij een regio in de Franse Rhônestreek, vergelijkbaar met Oost-Vlaanderen. Daar is 1 grote zone gevormd. De korpsen staan er nog steeds dicht bij de lokale overheid, er is meer professionaliteit en er bieden zich meer vrijwilligers aan.

De bespreking rond de zonevorming wordt echter bemoeilijkt door de onduidelijkheid over de financiering van de brandweerhervorming. "De gemeenten hebben geen zicht op wat het hen zal kosten", zegt provincieraadslid Caroline De Padt uit Geraardsbergen.

Gouverneur Denys beaamt dat. Het is de bedoeling dat de kosten gedeeld worden, de helft voor de gemeente en de helft voor de federale overheid. "Het wordt hoe dan ook een goede zaak voor de gemeenten want die dragen momenteel gemiddeld 90 procent van de kosten. De burgemeesters zijn echter moeilijk te overtuigen als het totale kostenplaatje onbekend blijft."

Daarom doet de gouverneur een oproep aan de Oost-Vlaamse parlementsleden om aan de minister hierover duidelijkheid te vragen.

;