Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - De dienst bevolking van de gemeente Lede wordt overspoeld door verontruste inwoners die op vakantie trekken naar Frankrijk. "Woensdag leverde onze dienst maar liefst 40 rijbewijzen af. Op een normale dag zijn dat er maar enkele", vertelt Renske De Bremme. De massale aanvragen worden veroorzaakt door de berichten in de pers over boetes in Frankrijk voor oude rijbewijzen.

Het probleem is dat Franse agenten ons systeem met gaatjes niet begrijpen. Iemand die een rijbewijs C heeft, krijgt enkel een gaatje onder de C. De Franse politie gaat er, volkomen onterecht, van uit dat dergelijke bestuurder niet over een rijbewijs B beschikt. Nogal wat Belgen kregen hierdoor een boete. "Meestal kunnen we de mensen gerust stellen, maar een rijbewijs dat 40 jaar oud is moet toch vervangen worden omdat de foto te gedateerd is", klinkt het.

In Lede wordt het rijbewijs onmiddelijk afgeleverd. "Indien de aanvragen zo massaal blijven toestromen, is het mogelijk dat we genoodzaakt zijn de mensen te vragen een dag later hun nieuwe rijbewijs te komen ophalen."

;