Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Vlaams Belang-raadslid Marc Boterberg riep alle gemeenteraadsleden op om tegen de uitbreiding van het industriegebied Heiplas in Lede te stemmen. "Dit is een schande. In 1995 werd beslist de KMO-zone uit te breiden. In 2005 keurde de voltallige gemeenteraad de uitbreiding goed en nu komt men ons nogmaals de goedkeuring vragen voor iets dat we al goedkeurden."

Boterberg noemde het een regelrechte schande dat na 10 jaar palaveren het dossier terug op de agenda stond. "Jullie hadden het geld ter beschikking om de uitbreiding waar te maken. Zoals in alle dossiers blijven jullie echter liever op het geld zitten in plaats van er iets mee te doen." Schepen Paul De Winne argumenteerde dat er gewacht werd in de hoop dat de subsidies omhoog gingen. "Dankzij het wachten kunnen we nu 5% meer subsidies krijgen", stelde hij. Raadslid Brantegem (Sp.a) vroeg zich af de kostprijs in die periode niet met meer dan 5% gestegen was.

Schepen Dirk Rasschaert kwam dan met een andere argumentering op de proppen. "Niet de subsidies maar de combinatie met de heraanleg van het kruispunt aan het winkelcomplex zijn de oorzaak van de vertraging", stelde hij. "Goed mogelijk", reageerde Brantegem, "maar waarom start de provincie dan in januari volgend jaar en zijn jullie nog niet klaar?" Rasschaert beloofde dat de aanleg van de wegenis in het industrieterrein op deze werken zou volgen, "anders zouden de diverse aannemers alleen maar in elkaars weg lopen".

Met de aanleg van de wegenis wordt een aanzet gegeven tot de uitbreiding van de KMO-zone. Vooraleer er bedrijven kunnen komen, moeten eerst nog enkele onteigeningen gebeuren. "Jullie hebben het de ondernemers zo beu gemaakt, dat niemand nog geïnteresseerd is. Een ondernemer weet graag wanneer hij kan bouwen, ook op lange termijn. Door voortdurend uit te stellen, hebben jullie een slecht signaal naar de bedrijfswereld gegeven", trad ook oppositieraadslid Jo Maebe (Groen!) bij. De meerderheid legde de argumenten naast zich neer en stemde voor de uitbreiding. Brantegem wees er nog op dat het vorige besluit uit 2005 diende ingetrokken te worden maar daar wou burgemeester Geert Grepdon niet van horen.

;