Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Ga op schattenjacht in Eerste Wereldoorlog ... met je smartphoneLede - Elke Decelle en Arnout Willockx hebben een interactieve wandeling door Lede ontworpen. "Het spel bevat een kaart en werkt op het gps-signaal van je smartphone. De wandeling start aan Huize Moens in het centrum. Je krijgt via de app aanwijzingen voor de route langs het Moenspad, een wandeling van ongeveer acht kilometer, om de verloren schat van Jean Moens te zoeken", vertelt Arnout.

Dr. Jean Moens is één van de bekendste Ledenaars uit het begin van de 20ste eeuw. Hij was een verwoed verzamelaar van historische objecten en deed in Lede veel opgravingen, wat hem een waardevolle schat opleverde. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog krijgen de Duitsers weet van die schat, waardoor Moens op de vlucht slaat. Hier begint ons verhaal. Dankzij oud beeldmateriaal kunnen we de vlucht van de man volgen. We vluchten mee met hem dwars door Lede, op zoek naar zijn schat. Hij vertelde de locatie aan zijn zonen, maar die hebben helaas de oorlog niet overleefd. Tot op heden is de schat dus nooit teruggevonden. Ligt ze er nog? En wat is het? Hopelijk vinden we de schat terug als we zijn vlucht door Lede volgen. Via de app op onze gsm geeft Moens tips over de bergplaats van de schat. Als je de bergplaats vindt, stoor je misschien wel op de mysterieuze schat", glimlacht Arnaut.

Dat is het verhaal waarmee de interactieve wandeling begint. "Het Moenspad beschouwen we dus als de vluchtroute van Dr. Moens. Onderweg moet je allerlei opdrachten oplossen. Die krijg je via je smartphone en zijn heel gevarieerd. Voor elk raadsel dat je oplost, krijg je een tip. Alle tips leveren je op het einde de oplossing om de schat te vinden. Het spel wordt begeleid door veel video's en foto's, die Elke en ikzelf hebben gefilmd op alle locaties. Ik kruip daarbij in de rol van Dr. Moens en Elke speelt één van de Duitse soldaten. Alle filmpjes zijn bewerkt om er oud uit te zien en lijken op archiefbeelden van een vluchtende Dr. Moens."

Wedstrijd

Het interactieve spel is nu ook genomineerd voor de 'Games With Attitude'-wedstrijd. "Deze wedstrijd bekroont de leukste en meest innemende spelen op het OJOO-platform. Dat is een plaats waar je locatiegebonden games kunt spelen, maar ook zelf kunt maken en aanbieden. Deze week maakte OJOO een shortlist bekend van de 'Games With Attitude'-wedstrijd. Ze lieten ons weten dat ons spel ook geselecteerd was in één van de drie categorieën. We vielen uit de lucht, want we waren door allerlei redenen even ons spel uit het oog verloren. Elke heeft namelijk examens en ik heb het wat drukker met de culturele vzw TiniTiaTief. Van de geselecteerde spelen wint één iemand de prijs: een 360°-camera. De winnaar is degene die de meeste likes haalt op de Facebookpagina van OJOO. Om ons te steunen moet je naar het album van 'location based games' gaan, op onze foto klikken (vierde foto) en dan de foto liken", geeft Arnaut nog mee.

;