Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Buurtbewoners smeken Colruyt en schepencollege om bomen te sparenLede - Een uitzonderlijk natuurfenomeen dat elke zomer een bloemenpracht oplevert, moet plaats maken voor twee parkeerplaatsen voor de nieuwe vestiging van Colruyt langs de Hoogstraat. "Die wilde en tamme kastanje en de zes acacia's zijn honderd jaar oud en staan bovenop een ijskelder. Toch heeft het schepencollege ons bezwaar amper bekeken", zeggen Christiane De Waele en haar echtgenoot Antoon die nu ook een petitie starten voor het behoud van de bomen.

Supermarktketen Colruyt heeft bij het gemeentebestuur van Lede een vergunning aangevraagd voor de bouw van een nieuwe vestiging langs de Hoogstraat. Om die plannen te verwezenlijken, kocht de warenhuisketen ook al een aanpalende woning. Een buurtbewoner die de plannen ging inkijken, merkte dat enkele bomen van honderd jaar oud moeten wijken voor de aanleg van twee extra parkeerplaatsen. "Die bomen zijn door de jaren heen met elkaar vergroeid en vormen een prachtig natuurfenomeen. Waar vind je nog aan de ene kant een tamme kastanje, aan de andere kant een wilde kastanje en tussenin zes acacia's?", vraagt Christiane De Waele zich af.

De vrouw is een kruistocht gestart om de bomen te redden. "Let op, mijn actie richt zich niet tegen de bouwplannen van Colruyt, want daar heb ik niets op tegen", verzekert ze. "Wat mij wel tegen de borst stoot, is dat die mooie bomen moeten wijken voor amper twee extra parkeerplaatsen. Die bomen staan bovendien op een ijskelder waar vleermuizen in huizen en ze vormen een enorme biotoop voor heel wat vogels. Dan heb ik het nog niet over de bloemenpracht tijdens de zomer als de acacia's in bloei staan." Voor de bouw moet ook een wegeltje verlegd worden, maar dat mag gerust door Christianes tuin getrokken worden. "Als de maar bomen blijven staan."

Groenspecialist

Het koppel trommelde enkele buurtbewoners op en maakte de bezwaren over aan het schepencollege. Ze richtten ook een smeekbede aan de warenhuisketen. "Van Colruyt hebben we ondertussen via mail een antwoord gekregen. Zij zullen hun interne groenspecialist de situatie laten onderzoeken. Als de bomen effectief moeten verdwijnen, beloven ze nieuwe bomen aan te planten, maar daar is het ons niet om te doen. Als deze bomenpracht wordt gerooid, krijg je nooit meer hetzelfde. Daarom gaan we nu ook bezwaar indienen bij de provincie en een petitie opstarten", geeft haar echtgenoot Antoon nog mee.

Woongebied

Schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Dirk Rasschaert (Open Vld) ziet het probleem niet echt. "Die bomen staan in woongebied en zijn ondergeschikt aan het project. De opmerking over de ijskelder die daar ligt, heb ik nog niet eerder gehoord", laat de schepen weten. Nochtans staat in de mail aan het schepencollege wel expliciet vermeld dat de bomen ongeveer honderd jaar geleden werden geplant ter verfraaiing van een ijskelder, die toen eigendom was van een brouwerij.

;