Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Bredestraat doet tweeweken dienst als filmdecorWanzele - De Bredestraat in Wanzele doet nog tot woensdag 27 augustus 2008 dienst als filmset voor de opnames van de film 'De helaasheid der dingen' naar het boek van Dimitri Verhulst. Het huisje op nummer 81 is in de film het huis van Meetje, waar alle hoofdpersonages inwonen. Een groot deel van de film speelt zich daardoor dan ook af in Wanzele.

Wie de komende dagen met de wagen tussen Serskamp en Wanzele rijdt, zal wellicht opgehouden worden door een medewerker van de filmploeg van regisseur Felix Van Groeningen. De woning op nummer 81 met het bordje 'te koop' wordt voor een tweetal weken gebruikt als opnameset voor de film "De helaasheid der dingen" van Felix Van Groeningen. Edwig Bonnarens, één van de Wanzeelse kineasten en dus hobbymatig sterk met film bezig, is best fier dat zijn -nog niet verkochte- eigendom voor enkele weken dienst kan doen als opnameset. Toch is het eerder toevallig dat de ploeg voor Wanzele koos. "We hebben heel wat woningen in de regio bekeken die te koop stonden, en dit huis was net vuil genoeg", lacht iemand van de regie. Edwig toont enkele subtiele wijzigingen die de ploeg aanbracht. "Zie je die betonnen afsluiting met gaten. Dat was vroeger een draadafsluitng. Nu is ze van karton, maar op het zicht zie je dat helemaal niet." Uit nieuwsgierigheid, dwaalt Edwig ook een keertje langs op de set. "Toch hebben ze liefst niet te veel pottenkijkers in de buurt. Het moet ook muisstil zijn voor de opnames", vertelt hij. Ook op straat blijkt dat. Wanneer er gedraaid wordt, mogen er geen auto’s langsrijden en de medewerkers die niet actief zijn, schakelen zodra er gedraaid wordt over op fluistertoon.

Bredestraat doet twee weken dienst als filmdecorIn de film, die pas in het najaar van 2009 te zien zal zijn, wordt het verhaal verteld van de dertienjarige Gunther Strobbe, gestalte gegeven door kersvers acteur Kenneth Vanbaeden uit Erpe, die samen met zijn vader en drie nonkels inwoont bij zijn grootmoeder Meetje. Het leven van de mannen bestaat hoofdzakelijk uit nietsnutten en drinken. Tijdens de opnames deze week in Wanzele komt sociaal assistente Nele Fockedey, gespeeld door Sara De Bosschere, langs. Zij besluit dat het gezin geen plek is voor een jongen om op te groeien. Nonkels Breejen en Koen, gespeeld door Johan Helderenbergh en Bert Haelvoet, doen alle moeite om vader Celle naar beneden te krijgen om de sociaal assistente te spreken. De ontsnapping uit ‘de helaasheid der dingen’ voert Gunther langsheen tal van opvangplaatsen en pleeggezinnen. Naast de opnames in de Bredestraat wordt op woensdag 20 augustus ook nog gedraaid op het dorpsplein van Wanzele.

;