Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Freddy becommentarieerd al 43 jaar Oost-Vlaamse kermiskoersenOordegem - Voor wie wielerwedstrijden volgt is Freddy Schollaert (66) uit Oordegem geen onbekende. Al 43 jaar fleurt zijn stem Oost-Vlaamse kermiskoersen op. “De renners informeren en van tijd tot tijd wat opjagen. Meer moet dat niet zijn”, lacht de man.

Met 52 passages van renners aan het station van Lede zal koersverslaggever Freddy Schollaert zich komende vrijdag 3 augustus tijdens de wielerwedstrijd ‘De oude 8 van Lede’ volop kunnen uitleven. “De mooiste wedstrijden om verslag over te brengen zijn die met nieuwelingen waarbij peetje en meetje aanwezig zijn. Ook criteriums met premies waarbij men vaak al strijdend voorbij de start komt en je de boel wat kan opjagen liggen me”, lacht de man. De jongste jaren zijn er nog andere mooie wedstrijden bijgekomen. “Tegenwoordig is er meer aandacht voor het dameswielrennen en die koersen zijn eveneens mooi om naar te kijken”, knipoogt Schollaert. Gewapend met een professionele geluidsinstallatie, voldoende ambiancemuziek op USB en luidsprekers om hoorbaar te zijn rond de aankomstzone, arriveert Schollaert bij elke wedstrijd ruim op voorhand met zijn netjes opgepoetste en blinkende bestelwagen.

Gefascineerd door micro

“Alles moet tot in de puntjes kloppen”, vertelt de man die elektromechanica studeerde en in de Oordegemse Speurtstraat de zaak van zijn vader voortzette. Het was overigens zijn vader die hem onrechtstreeks zijn liefde voor de kermiskoers meebracht. “Koersen zelf heeft me nooit gelegen. Als klein manneke was ik wel al gefascineerd door de micro en maakte ik al reportages. Doordat mijn vader vaak geluidsinstallaties bij koersen leverde, kon ik mijn ogen en oren de kost geven. ‘Dat kan ik kan ook’, dacht ik toen al.” Terecht zo bleek, toen Schollaert mocht invallen voor een verhinderde presentator verliep dat voortreffelijk. De start van een door de jaren heen serieus uit de hand gelopen hobby waardoor hij vanaf de start van het kermiskoersseizoen elk weekend en heel wat weekdagen op pad is met zijn radioreportagewagen.

Koers voor vakantie

“Vakantie nemen doe ik pas in november na het kermiskoersseizoen. Dat moet want ik doe gemiddeld honderd wedstrijden per jaar.” Koersen die de man zonder onderbreken van muziek en commentaar voorziet. “Ik heb wel een tablet waarop ik dagelijks de informatie over de renners aanvul en bij hou, maar de meeste informatie ken ik uit het hoofd.” Deze zomer is een absolute voltreffer. “Bij regen heb je weinig publiek en weinig toehoorders. Daarover kan ik nu niet klagen.”

Als stem van de kermiskoers neemt Schollaert zijn taak heel serieus. “Ik volg dagelijks het wielernieuws, let er steeds op dat de sponsors voldoende genoemd worden, informeer renners van de voorsprong die ze hebben, verwittig het publiek dat de koers in aantocht is en doe nadien een babbeltje met de winnaar.” Een fotoalbum waarin Schollaert poseert met tal van grote namen uit het wielrennen illustreert de appreciatie uit het wielermilieu. Freddy Maertens, Fabian Cancellara, Mario Cipollini, Mark Cavendish en  Chris Froome: allen gingen ze op de foto met de Oordegemse koerspresentator. Toch zijn de internationale renners niet zijn topfavorieten. “Geef mij maar jongens van hier zoals Greg Van Avermaet en Olivier Naessen. Renners die ik als jonge gastjes al kermiskoersen zag rijden en nu nog spontaan dag komen zeggen.” Aan stoppen denkt Schollaert nog lang niet. “Zolang de koers rijdt en ik kan, zal ik met mijn reportagewagen aan de zijlijn staan”, besluit de man.

;