Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Wielrenner (76) sterft aan hartfalen tijdens cafékoersLede - Amper 30 minuten na de start van de eerste wielerwedstrijd die Emmy Michiels en Peter Leus van café ’t Stamineeken aan het station van Lede zaterdagnamiddag organiseerden, kreeg een 76-jarige renner een beroerte. Hulpverleners deden alles om de man te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse.

De wedstrijd van de E en F reeks was nog niet eens halfweg toen het bericht arriveerde dat een renner iets gekregen had. De man, die na aan lange afwezigheid nog eens wou zien of  hij nog mee kon, was op dat moment al tweemaal gedubbeld en reed nochtans aan een rustig tempo. Hulpverleners van het Rode Kruis van Lede haastten zich meteen naar de Heldergemsestraat en even later arriveerde ook een ziekenwagen en een MUG-team. De wielerwedstrijd werd gestaakt terwijl hulpverleners vochten voor het leven van de man. Ondanks enorme inspanningen overleed de 76-jarige François Brouwers uit Ekeren bij Antwerpen ter plaatse.

“Een bijzonder spijtig voorval waarbij niemand iets te verwijten valt, maar waardoor we wel beslisten de wedstrijd definitief te annuleren”, vertelt Andy D’Hoker, voorzitter van de afgevaardigden van de Wielerbond. Cafébazen Emmy Michiels en Peter Leus kregen de vraag wat er met de volgende wedstrijden moest gebeuren. “Een zware beslissing die we niet konden nemen. We hebben de vraag dan ook aan de renners voorgelegd”, vertelde Emmy kort na het voorval.

Verschillende renners beslisten niet te starten, maar op voorstel van wereldkampioen Patrick Cocquyt reden ongeveer de helft van de renners als eerbetoon een wedstrijd van één uur en negen ronden. Het prijzengeld wordt aan de familie te geschonken. Nadien ging ook de wedstrijd voor amateurs op een ingetogen manier van start. “Toch knaagt het hier serieus van binnen. Ook al kunnen we hier niks aan doen, zoiets wens je niemand toe”, reageerde cafébazin Emmy aangeslagen met de tranen in de ogen.

Voor koersverslaggever Franky Ringoir uit Lede werd het ook een andere wedstrijdnamiddag. De muziek werd uitgeschakeld en enkel de stem van de man was door de boxen te horen. “Ik versla al 52 jaar wielerwedstrijden. Het is de derde keer en hopelijk de laatste keer dat ik dit mee maak”, vertelde die. De zoon, dochter en echtgenote van de wielrenner kwamen ’s avonds nog afscheid nemen van hun vader en partner in het mortuarium van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis van Aalst. “Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. Vader heeft nooit hartproblemen gehad”, was het enige dat de dochter kwijt wou voor ze haar vader ging begroeten.

;