Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Kruispunt Heiplas wordt heringerichtLede - Begin 2009 start de heraanleg van het kruispunt ter hoogte van het winkelcentrum Heiplas aan de Wichelsesteenweg in Lede. De enorme verkeerstoevloed naar het winkelcentrum zorgt vaak voor gevaarlijke situaties en filevorming. Door het plaatsen van verkeerslichten wil men de verkeerssituatie nu ten gronde aanpakken.

Wie vanuit Lede richting Wichelen rijdt weet dat er twee knelpunten zijn. Na de spooroverweg van de lijn Gent-Aalst is ook het kruispunt ter hoogte van het winkelcentrum met de Delhaize, Brantano en Dreamland een pijnpunt. Tijdens het weekend of rond de feestdagen is het er stapvoets rijden en het verlaten van de parking is er eveneens een uitdaging. Die problemen zullen nu aangepakt worden door het gemeentebestuur van Lede in samenwerking met het Vlaams Gewest.

"Oorspronkelijk dachten we aan het inrichten van een eivormige rotonde ter hoogte van het winkelcomplex, maar omdat verkeerslichten een grotere verkeersdoorstroming garanderen en de ruimte niet geschikt was, worden nu verkeerslichten geplaatst", vertelt schepen van openbare werken Dirk Rasschaert. Ook het kruispunt en de op- en afritten van het winkelcentrum zullen grondig heringericht worden. Zo zal het kruispunt van de Wichelsesteenweg met de Oude Wichelsesteenweg verplaatst worden richting Wichelen.
"In de praktijk zal de Heiplasstraat doorgetrokken worden over het braakliggend stukje grond zodat het kruispunt schuin over de toegangsweg naar het industrieterrein en containerpark komt te liggen." De weg naar het containerpark krijgt ook een essentiële rol in de nieuwe ontsluiting van het containerpark en zal daarom worden verhoogd tot op het niveau van de provincieweg en de parkings zodat er een nieuwe in- en uitrit komt achter de tearoom.
"Deze nieuwe weg zal de belangrijkste toegang worden tot het containerpark, want op de Wichelsesteenweg zal een middenberm geplaatst worden. Daardoor zal het niet meer mogelijk zijn het winkelcentrum langs de voorzijde op te rijden voor wie vanuit Lede komt.
Bestuurders die de parking verlaten en richting Wichelen willen, zullen eveneens langs daar de parking moeten verlaten." Door het belang van het nieuwe kruispunt worden daarom verkeerslichten, voorsorteerstroken en een wegverbreding gerealiseerd.

Het kruispunt zal in de toekomst nog in belang toenemen, want het vormt tevens de enige ontsluiting voor het industriepark Heiplas dat binnenkort uitgebreid wordt. Aansluitend op de herinrichting van het kruispunt volgt de aanleg van de wegen voor het nieuwe deel van het industrieterrein.

De werken zijn gepland voor het voorjaar van 2009. "We hebben de timing besproken met het containerpark en de verschillende winkels en zij zijn allen voorstander om de werken in het voorjaar uit te voeren", licht Rasschaert de timing toe.

;