Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede/Erpe-Mere - De gemeentebesturen van Lede en Erpe-Mere hebben de aanslagvoet voor de personenbelasting voor 2007 tijdig gestemd eind 2006. Inwoners kunnen dus maar beter geen procedure opstarten om hun belasting voor dit jaar terug te vorderen naar aanleiding van mediaberichten. 89 Vlaamse gemeenten hebben hun tarief voor de gemeentelijke opcentiemen inzake de aanvullende personenbelasting te laat goedgekeurd. Al deze gemeenten lopen nu het risico dat deze belasting terugbetaald moet worden aan de inwoner die een bezwaarschrift indient.

In Oost-Vlaanderen gaat het om 13 gemeenten. Het zijn Aalter, Berlare, Geraardsbergen, Kluisbergen, Maarkedal, Merelbeke, Nevele, Oosterzele, Oudenaarde, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zelzate en Sint-Gillis-Waas.

Tijdens de commissie binnenlandse aangelegenheden in het Vlaams parlement werd minister Marino Keulen dinsdag geïnterpelleerd over de situatie door Jurgen Verstrepen van Lijst Dedecker. Minister Keulen gaf de uittredende gemeentebesturen een veeg uit de pan. ,,De Vlaamse overheid waarschuwt jaarlijks in juli in de begrotingsonderrichtingen voor dit probleem. De uittredende meerderheden hebben hierin een uitdrukkelijke verantwoordelijkheid. De mensen stappen tegenwoordig snel naar de rechtbank. Lokale besturen moeten daar rekening mee houden.''
Hoewel dit federale bevoegdheid is heeft minister Keulen een oplossing voor de toekomst. ,,Gemeenten kunnen nu al perfect een belasting voor meerdere jaren stemmen en dan kan men een een coalitiewissel overbruggen.''
In de betrokken gemeenten kunnen de inwoners nu een individuele procedure starten om de belastingen terug te vorderen. De gemeente Lessen is al veroordeeld tot terugbetaling maar gaat in cassatie. Het is nu volgens minister Keulen afwachten wat het Hof van Cassatie in de zaak zal beslissen.
;