Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Carnavalisten vragen werkplaatsLede - De carnavalsverenigingen van Lede hebben het steeds moeilijker om een geschikte werkplaats te vinden en moeten daardoor verder uitwijken. Een mooie wagen bouw je echter niet in een tuinhuis en daar wringt het schoentje. Steven De Waele, voorzitter van de Leedse Karnavalsvereniging Just Niet en tevens ondervoorzitter van het Feestcomité, trekt aan de alarmbel.

"We zijn met vier carnavalsverenigingen moeten uitwijken naar Affligem omdat we dichtbij geen geschikte locaties meer vinden. We zijn nochtans niet veeleisend en bereid te betalen", vertelt De Waele. Hij stelt dan ook zijn hoop in het gemeentebestuur. "Al jaren vragen wij aan de gemeente om ons, net zoals in Aalst en Dendermonde, een loods ter beschikking te stellen voor het ontwerpen van onze wagens. Helaas blijft men doof voor onze vragen, waardoor de carnavalsverenigingen steeds verder dienen uit te wijken."

LKV Goedemor vond intussen een onderkomen in Bavegem en LKV Special in Sint-Lievens-Houtem. LKV Just Niet was een van de laatste groepen die nog een onderkomen had in Lede, maar met de verkoop van de schuur in de Heldergemstraat, kwamen ook zij er op straat te staan.
LKV Toeternietoe had een onderkomen in de Nijverheidsstraat in Mere, maar doordat de vereniging dit jaar een kandidaat Prins Carnaval heeft, staat de locatie vol met decorstukken voor de prinsenverkiezing. Samen met LKV Zjareg en LKV De Kontenbonkers huren de vier nu samen een oude schuur in Affligem voor 300 euro per maand.

"We hebben een dak boven ons hoofd, maar de afstand is niet ideaal. De verplaatsing kost al rap een uur, dus een uurtje komen werken zit er niet in", vertelt kandidaat prins carnaval Bart Van Herreweghe. "Het verkeersreglement is bovendien niet voorzien op carnavalsvoertuigen. Onze verhuis naar hier heeft ons alvast enkele boetes opgeleverd en straks moeten we nog terug naar Lede", vult De Waele aan. Beide carnavalisten zijn er bovendien van overtuigd dat een plek dichtbij de kwaliteit van de stoet ten goede zou komen.
"Het gemeentebestuur stelt steeds dat ze een mooie en creatieve stoet willen, maar zonder degelijke werkplaatsen lukt dat niet. Een mooie wagen bouw je echter niet in een tuinhuis. Helaas wil het bestuur daarin niet investeren, waardoor groepen niet meer kunnen meedoen in de categorie grote wagens. Een spijtige zaak."
 
Burgemeester Geert Grepdon stelt op de hoogte te zijn van de problemen. "We weten dat die problemen er zijn, maar zien niet direct een oplossing", klinkt het. De carnavalisten hopen daarom in eerste instantie op de hulp van particulieren of landbouwers. "Het bouwen van onze carnavalswagens is een passie.
Wie een oude schuur of loods ter beschikking wil stellen, kan ons altijd contacteren via 0475/37.53.24 of contact opnemen met de dienst patrimonium van de gemeente."

;