Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Film over allochtone aanwezigheidLede - De vier semi-professionele filmmakers achter de Verenigde Wanzeelse Kineasten, Robert Baeyens, Edwig Bonnarens, Eddy De Wilde en Johan De Ryck, draaien momenteel een film over de allochtone aanwezigheid in Lede. Daarom zochten ze, gewapend met camera en microfoon, migranten op tijdens hun dagelijkse activiteiten en werd ook de nodige tijd besteed om het verhaal te duiden.
"Bedoeling is om een video-documentaire te maken die gebruikt kan worden in het onderwijs, het vormingswerk, het verenigingsleven en ook via de massa-media of huis-aan-huis verspreid  kan worden", vertellen de drie ambitieus.

Toch is de voornaamste bedoeling om allochtonen zelf aan het woord te laten. "Met onze film hopen we ook enkele vooroordelen te doorprikken, want ondanks dat minder dan 1% van de Leedse bevolking uit niet-Belgen bestaat, moet het OCMW toch ook instaan voor asielzoekers, zitten er op de schoolbanken en in de sportclubs al eens jongeren met een ander kleurtje of andere herkomst, wordt de politie al eens geconfronteerd met Oost-Europeanen, worden in onze kerk zwarte kindjes gedoopt en eten we graag Italiaans, Chinees of Turks."
Om dat verhaal over te brengen interviewden de kineasten onder andere politieke vluchtelingen en asielzoekers, de politie, directie en leerlingen van het college, restaurantuitbaters en collega's. Voor de bindteksten zorgt advocaat Jef Vermassen.

;