Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

50 jaar kunstschilderSmetlede - Marcel Beeckman uit Smetlede viert volgend weekend zijn 70ste verjaardag en zijn 50ste verjaardag als kunstschilder. Hij kreeg de tekenmicrobe te pakken toen hij op 14-jarige leeftijd ten gevolge van een ziekte drie jaar bedlegerig was. Door de jaren heen maakte hij sindsdien meer dan 3.000 schilderijen en een veelvoud aan tekeningen.

De 70-jarige Marcel Beeckman, afkomstig uit het landelijke Papegem, deed waar velen van dromen, maar weinigen gegeven is: hij maakte van zijn hobby zijn beroep en verdiende de kost als kunstschilder. “Ik had het geluk om te mogen doen wat ik graag doe en er ook nog een boterham mee te verdienen. Samen met mijn inmiddels overleden vrouw Denise heb ik er zeven kinderen van groot gebracht.
In België alleen heb ik op meer dan 200 exposities geëxposeerd en in het buitenland werden mijn werken onder andere getoond in Luxemburg, Keulen, Parijs, Limoges, Bouganeuf, Venetië, Rome en Barcelona”, vertelt de man fier.

Zijn bekendste werk is de reeks van 30 schilderijen geïnspireerd op het boek ‘Waar de sterre bleef stillestaan’ van Felix Timmermans uit 1969. Toch beschouwt Beeckman ze niet als zijn hoogtepunt. “Voor dat een van mijn zoons verongelukte en mijn vrouw overleed, schilderde ik vooral expressionistische schilderijen. Na het overlijden van Denise in 1996 heb ik enkele jaren niet meer geschilderd. Het lukte me ook niet meer zulke werken te maken omdat ik steeds het gevoel had dat Denise op mijn schouder zat. Uiteindelijk vond ik na enkele kunstreizen terug plezier in het maken van postmodernistische werken.”
Deze tweede fase ging niet onopgemerkt voorbij. Ongeveer drie jaar geleden werd Beeckman gecontacteerd door een cosmeticagigant die een van zijn recente werken wou gebruiken voor een wereldwijde reclamecampagne. “Die firma heeft alle rechten overgenomen van dat werk en het op honderdduizenden exemplaren de wereld rondgestuurd. Eigenlijk was dat wel het hoogtepunt van mijn carrière.
”Ondanks de vijftigste verjaardag denkt de kunstenaar nog lang niet aan stoppen. “Ik lijd wel aan enkele ouderdomskwaaltjes en heb problemen met mijn ogen, maar zo lang ik plezier beleef aan het hanteren van het penseel wil ik doorgaan.” Het tempo werd intussen wel al teruggebracht. “Destijds waren mijn werken vaak nog niet droog toen we ze ophingen op exposities, maar intussen doe ik het toch rustiger aan.”

Wie graag werken wil bekijken van het oeuvre dat de kunstenaar door de jaren heen opbouwde, kan terecht in een overzichtstentoonstelling die de schilder met de ondersteuning van de cultuurraad en de gemeente organiseert in de grote zaal van De Bron in de Kerkevijverstraat in Lede op zaterdag 4 en 11 april, zondag 5 en 12 april en woensdag 8 april 2009 telkens van 14 tot 19u, dinsdag 7 april van 9 tot 12u en vrijdag 10 april van 16 tot 20u.

;