Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

De verkenners wonnen de zeepkistenraceLede - De tweede zeepkistenrace die de jeugdraad organiseerde op de Keiberg in Lede lokte 22 deelnemers. Naast tal van jeugdverenigingen uit Lede waren ook deelnemers uit Ieper en het Nederlandse Limpen van de partij. Het niveau van de wedstrijd en de originaliteit werd daardoor naar een hoog niveau getild en dat kon het talrijk opgekomen publiek duidelijk smaken.

De organisatoren hadden in vergelijking met vorig jaar enkele ingrijpende wijzigingen doorgevoerd. Zo vertrokken de deelnemers van op een ramp waardoor ze meteen met een zekere snelheid boven aan de Keiberg startten. Die extra snelheid zorgde voor de nodige spectaculaire crashes en ook heel wat mooie zeepkisten verloren in de eerste meters al een groot stuk van hun uitstraling. Zo verloor de Sahara-mobiel van jeugdhuis Leeuwerik al meteen haar kamelenkop en crashten twee zeekisten van  de Leedse KSA direct na de start in de strobalen. De KSA kreeg dan ook de pechvogelprijs.

ImageDit jaar werd ook het aantal categorieën van twee naar drie gebracht. Dat was nodig omdat de race deelnemers uit verschillende leeftijdsgroepen aantrekt en het verschil in snelheid daardoor toch vrij groot is. Opvallend was ook dat heel wat verenigingen niet voor een snelle, maar wel voor een mooie kist gingen. Chiro Hadewijch Serskamp kwam met een knappe piratenboot aan de start en won daarvoor de tweede originaliteitsprijs. Andere opvallende deelnemers waren Yordi Van Loenhout en Arno Uytdenhaag uit het Nederlandse Limpen met een prachtig afgewerkte kist uitgerust met een zware muziekinstallatie waaruit luide beats klonken. "We nemen intussen al vijf jaar met deze kist deel aan allerhande races en hebben die dan ook steeds verbeterd. Ook de muziekinstallatie was in het begin een oude radio." vertelt Yordi.
Spectaculair was ook de rolschaats van een groepje Ieperlingen. "Het verjaardagsfeest van drie van onze vrienden was in het thema van disco. We moesten dus in die typische kledij en met rolschaatsen naar hun feestje gaan. We gaven ze als cadeau een bon waarop stond dat ze vanmiddag om 13u hier moesten zijn. Na afloop van de examens bouwden we deze reuze-rolschaats waarin ze alledrie kunnen plaatsnemen." vertelt een van de verjaardagsvrienden. Drieke Vermeuelen, Rombout Peeters en Jorrit Barbery waren het na hun eerste afdaling over één ding roerend eens. "Het is een fantastisch origineel en leuk geschenk". De jarigen kaapten ook meteen de originaliteitsprijs weg.

ImageDichter bij huis was vooral de scouts van Lede sterk vertegenwoordigd. Met maar liefst drie zeepkisten slaagden ze er in de top 5 binnen te dringen en de overwinning van vorig jaar veilig te stellen. De eerste plaats in de categorie 18+ en van het algemeen klassement ging zo naar de verkenners met de winnende, maar intussen nog verzwaarde, badkuip van vorig jaar. Andere winnaars waren ‘Emro’, een jongen van de keiberg die als snelste zijn eigen straat afdaalde in de categorie 12 tot 15, en ‘Zeepkasteel” in de categorie 16-18.

Wanneer je de foto aanklikt, verschijnt hij in een groter formaat op het scherm.
Foto's overnemen is toegelaten voor niet commerciële doeleinden
mits duidelijke bronvermelding.

Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image Image
Image
Image
Image Image
Image Image
Image Image

 

Klassement: 

Elke kist mocht drie keer de berg afdalen. De snelste tijd van de drie telde mee voor de rangschikking

In de eerste categorie (12-15) waren er 4 deelnemers:
- ‘EMRO’ (een jongen Emmerechts van de Keiberg) kaapte de eerste plaats weg met een snelheid van 19,66
- ‘BRECHT’ Foselle Brecht uit Mere was tweede met een snelheid van 23,36
- ‘LEMTIE’ Lemtie De Pauw uit Lede was derde met een snelheid van 23,57
- ‘MPC BLOODBROTHERS’ 3 jongens uit Heverlee (MPC Terbank) waren vierde met een snelheid van 32,87

In de tweede categorie (16-18) waren er 6 deelnemers:
- ZEEPKASTEEL was eerste met 22,97
- MPC BLOODBROTHERS 2’ 3 andere jongens uit Heverlee eveneens van MPC Terbank waren tweede met 28,14
- ASTI’S  chiro uit Schellebelle waren derde met hun roze ponymobiel met een tijd van 29,98
- STOEREVEIRKES uit Lede waren vierde met 31,56
De twee andere deelnemers nl ‘ZO LANG DANT BOLT’(ksa leden)  en ‘KSA LEDE’ crashten beiden en geraakten niet tot aan de finish. KSA kreeg dan ook de pechvogelprijs.

In de derde categaorie (18+) waren er 14 deelnemers:
- VERKENNERS (scouts Lede)met een badkuip gingen voor de snelheid en niet voor het origineelste en hadden een topsnelheid van 19,11
- SCOUTS LEDE KAPOENEN (schildpad) waren tweede met 19,86
- JOKRI WANZELE was derde met 20,11
- BANANA RACING met een prachtige banaan was vierde met 20,37
- WELPEN (bruine zeepkist) waren vijfde met 21,14
- PIZKORDLESS (schoenvorm) waren zesde  met 22,35 en krijgen ook een originaliteitsprijs
- JUPILER was zevende met een tijd van 25,22 en kreeg een prijs voor de oudste deelnemer
- BROSSELKEIRE was achtste met 25,68 met veel getoeter (oranje kar)
- DE TUIMELAAR de monitoren van speelplein De Tuimelaar te Wanzele waren negende met 26,62
- DE DRONKAARD met een rode kar was tiende met 27,13
- JEUGDHUIS LEEUWERIK met een prachtige Saharamobiel was elfde en met hun kameel (dat zijn kop verloor tijdens de eerste manche) haalde een snelheid van 30,23
- NASTA KIETOES was twaalfde met 36,24
- HERBIE TEAM was dertiende met 36,61 (zij hadden een zeepkist dat leek op een getunde wagen met muziekboxen en al erop)
- CHIRO SERSKAMP was veertiende met 40,27 Deze groep had een prachtig schip … een beetje traag maar wel mooi gedaan en kregen dan ook de tweede originaliteitsprijs!

Er was ook een prijs voor de snelste over al de leeftijden heen en dat waren dus de verkenners (Scouts Lede).

;