Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Peter wordt natuurconservator LedezijdeLede - Peter De Craecker uit Lede werd door Natuurpunt aangesteld als conservator voor het natuurgebied Ledezijde. Nadat vorig jaar Herman Derder overleed, stond Peter D'Hondt alleen in voor het 300 hectare grote gebied. Met de aanstelling krijgt hij er een paar helpende handen bij. Het natuurgebied Ledezijde rond de Molenbeek strekt zich uit van aan de Gentsesteenweg in Erondegem, over Impe, Smetlede en Wanzele tot aan de spoorlijn Schellebelle-Aalst in Wichelen en herbergt heel wat unieke fauna en flora.

«In ons gebied bevindt zich het enige twee kilometer-hok waar deze plant voorkomt.» vertelt conservator Peter D'Hondt. Meer details wil hij niet geven uit schrik dat de planten anders zouden verdwijnen. Het vaststellen en registreren van dergelijke aanwezigheden is een van de hoofdtaken van de conservators. Daarvoor trekken ze gewapend met GPS-achtige apparaten het gebied in. «Het is inmiddels 15 jaar geleden dat hier een inventaris opgemaakt werd van de aanwezige vogels, vlinders, amfibieën, vissen en planten.

Sindsdien is er al heel wat veranderd. Zo is de waterkwaliteit van de Molenbeek inmiddels fel verbeterd waardoor de plantengroei gewijzigd is. Dat heeft dan weer invloed op de aanwezige dieren die zich door die planten voeden», vertelt D'Hondt. De voorbije twee jaar werd al aangevangen met de inventarisatie. «Herman Derder heeft als laatste werk de inventarisatie van de paddestoelen voor zijn rekening genomen. Dat leverde een lijvig werk op van 60 pagina's, want naast het veldwerk kruipt er ook behoorlijk wat administratief werk in deze opdracht.»

Beide mannen zijn al van jongsaf bezig met de natuur. «Sinds we 5 of 6 jaar waren, zijn we geïnteresseerd in de natuur. Daar zit misschien onze meester van het eerste leerjaar, Antoon Derder en broer van Herman, voor iets tussen», vertellen ze. Nadat ze zich als jonge snaken bezighielden met het vangen van vogels, bleef de interesse in de natuur sluimeren. «We zijn beiden al lange tijd actief in Natuurgroep De Gemzen, De Wielewaal, Natuurreservaten en Natuurpunt. Ook als natuurgids hebben we al heel wat uren buiten doorgebracht.»
Een echte ommezwaai is het vrijwillige conservatorschap dan ook niet voor de twee. Toch zijn beiden professioneel niet actief binnen het natuurbehoud.
«Peter De Craecker staat in voor het beheer van gebouwen en ik ben werftoezichter bij een studiebureau, waardoor we vaak binnen zitten.
Het leukste aan deze taak is dan ook het buiten zijn bij regen en zonneschijn. Midden in ons gebied hoor je geen omgevingsgeluiden en waan je je soms op vakantie. Dat is echt het mooiste», besluit Peter De Craecker.

;