Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Laatste brand voor Jozef MerckxLede - Jozef Merckx (60) heeft donderdagavond afscheid genomen als vrijwillig brandweerman. De rookwolk van het laatste vuur dat zijn collega's hem lieten blussen, was van ver te zien. "Ik zal de collega's missen", vertelt de pompier die 32 jaar, sinds het korps vergroot werd met de gemeentefusies, deel uitmaakte van het brandweerkorps. In al die jaren heeft hij heel wat zien veranderen. "De opleidingen en het materiaal zijn intussen veel professioneler. Ik herinner me dat we vroeger met een nat sponsje een brandend huis in gingen. Nu hebben we daarvoor moderne gasmaskers." Interventies die hem het meest blijblijven heeft Merckx niet. "Ik denk vooral aan interventies me dodelijke ongevallen zoals spoorwegongevallen. Men zegt altijd dat het went, maar ik kan het helaas niet bevestigen."

Ook ongevallen met jonge mensen vielen de man zwaar."Als we opgeroepen werden voor ongevallen met jonge mensen was dat vaak zwaar omdat ik door de slachtoffers aan mijn eigen kinderen van de zelfde leeftijd moet denken."
Wat hij het meest zal missen is de vriendschap onder de mannen. "Er vallen wel eens woorden, maar uiteindelijk staan we altijd klaar voor elkaar. Ik herinner me nog dat jaren geleden de schuur van Paul Brondeel afbrandde. We zijn met het korps nog weken in de weer geweest om alles op te ruimen en opnieuw op te bouwen."

;