Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Remi Boterberg (85) houdt zich fit door traplopenPapegem - Remi Boterberg uit Papegem bij Lede vierde net zijn 85ste verjaardag, maar is nog steeds in supergoede conditie. De man, die de allereerste atleet was voor atletiekvereniging Vlierzele Sportief, blijft ook vandaag nadrukkelijk trainingsschema's volgen. Omwille van zijn leeftijd en het gevaar op de weg sport hij voortaan in zijn vertrouwde thuisomgeving.

De 85-jarige Remi Boterberg uit de Papegemstraat in Lede kan veel mensen overtroeven wat conditie betreft. De man werd in 1943 op 18-jarige leeftijd de eerste atleet van Vlierzele Sportief en combineerde het sporten de eerste jaren met job als opzichter bij de wolweeffabriek Mertens Company. Daarna startte hij zelf het confectiebedrijf Botex op. Hij nam er de dagelijkse leiding waar van de 20 personeelsleden en ging als vertegenwoordiger op pad.

Van 1976 tot 1982 was Boterberg ook gemeenteraadlid in Lede. ’s Avonds en in de weekends bleef hij echter trainen. De man verzamelde dan ook tal van bekers en medailles. In 1994 haalde hij, op 70-jarige leeftijd,  podiumplaatsen tijdens het Europees Kampioenschap in Athene op de 10.000, 5.000, 1.500 en 800 meter. Ook aan het wereldkampioenschap in Toronto nam hij deel. Met succes, want hij strandde er op de tweede plaats na een Japanner die net iets sterker was.

Na zijn rijk gevuld palmares in de atletiekwereld heeft de man op 70-jarige leeftijd besloten niet langer deel te nemen aan competities. Tijdens dat laatste jaar werd hij in Aalst nog gekroond tot beste sportman van Oost-Vlaanderen. Een titel waar Boterberg heel fier op is. Omdat het competitiebeest nog niet verdwenen is, blijft de man zichzelf uitdagingen stellen. Zo vond hij het 'traplopen' uit.
"Op een doorsnee dag loop ik in de voormiddag 50 rondjes in ons oud magazijn. Dat is goed voor 3 kilometer. 's Middags loop ik de trap een tiental keer op en af." Naast de dagelijkse trainingen gaat de man ook voor uitdagingen.
"Soms probeer ik nog wel eens hoeveel keer ik de trap op en af kan. Mijn record is 150 keer, maar de jongste tijd doe ik het wat rustiger aan. Als ik nu mijn ochtendloop niet heb kunnen doen omwille van een begrafenis, haal ik dat in door een 50-tal keer de trap op en af te lopen", vertelt hij.

Zijn echtgenote noemt het een mirakel dat de traploper nog niet versleten is, maar daar stoort de kwieke tachtiger zich niet aan. Hij toont met plezier hoe vlot hij de trap, met twee treden tegelijk, op en af raakt. Ook door de knieën buigen is geen enkel probleem. Schrik om te vallen heeft hij niet.
"Ik voel me nog goed en zorg ervoor dat ik steeds een hand op de lening heb." Het geheim van zijn goede conditie is volgens hem eenvoudig. “Het komt er op aan om regelmatig te trainen.” Boterberg wordt ook wel geholpen door een uitzonderlijk sporthart. In rust heeft hij een pols van om en bij de 30 slagen per minuut.

;