Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - De gemeente Lede heeft momenteel 15 miljoen euro in kas en dat bedrag neemt jaarlijks toe dankzij beleggingen op korte termijn. Bij Vlaams Belang vindt men dat dat geld beter kan geïnvesteerd worden voor de gemeenschap. De financiële toestand van de gemeente Lede ziet er vandaag rooskleurig uit met een vermogen van 15.305.349,54 euro en een gemiddelde schuld per inwoner van slechts 44 euro.

Dat bleek uit de toelichting die schepen van financiën Annelies De Meersman gaf bij de vaststelling van de dienstjaarrekening. Oppositiepartijen Groen! en Vlaams Belang waren het daar niet mee eens.
"Inwoners die belastingen betalen verwachten daarvoor iets in ruil, maar jullie zitten boven op een hoop geld en doen er niets mee", verweet Marc Boterberg (Vlaams Belang). Hij becijferde ook dat het bestuur slechts 26% realiseerde van de zaken die voor 2008 vooropgesteld werden.
"Nochtans is een crisis het ideaal moment om te investeren en zijn tal van infrastructuurwerken broodnodig", stelde hij.
Jo Maebe (Groen!) trad dit standpunt bij en stelde dat "de begroting andermaal een blammage was voor het personeel dat het moest opmaken". Maebe vroeg zich ook af hoe veilig dat kaptiaal belegd was en of er geen impact was door de crisis.

Schepen Annelies De Meersman antwoordde dat de gemeente wel verlies gemaakt had op haar aandelen Gemeentelijke Holding door de daling van de beurskoers van Dexia, maar dat alle overige beleggingen veilig en op korte termijn gebeuren "om niet langs de gemeenteraad te moeten passeren".
Maebe opperde om enkel het geld dat nodig was op korte termijn vast te zetten en de rest op langere termijn en met een betere vergoeding te beleggen.

;