Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - In Lede is dinsdagavond de startvergadering gehouden voor de nieuwe mariale processie op zondag 25 mei 2008. Deze tweejaarlijkse processie is een eerbetuiging aan Onze Lieve Vrouw van Lede. Volgens regisseur Carl Deckers zijn er in Vlaanderen 107 processies of stoeten waarin een mariabeeld wordt meegedragen. Lede zit kwalitatief in de top 5 maar is nog te weinig bekend in Vlaanderen. Aan die bekendheid wil men in de komende jaren verder werken.

Het processiecomité bereidt niet alleen een nieuwe ommegang voor maar is ook op zoek naar een nieuwe voorzitter. Herman Nijs is zeven jaar lang algemeen coördinator geweest maar gaf nu zijn ontslag. Hij werd tijdens de startvergadering, die hijzelf mee presenteerde, bedankt met bloemen en een applaus. Deken Paul Van Sande sprak daarbij zijn hoop uit op steun en ideeën vanuit de burgerlijke overheid of de culturele raad. De gemeente Lede zorgt wel al voor een subsidie van 10.000 euro.
Zodra nieuwjaar achter de rug is gaat het comité opnieuw op zoek naar de 700 deelnemers, waaronder figuranten en groepen, die de processie rijk is. Iedereen die wil maag meestappen, mits dat vroeg genoeg te melden zodat de figurantenlijsten kunnen opgemaakt worden. De stoet telt 450 historische kledingstukken, er lopen 30 paarden mee en er worden 14 wagens en praalwagens geduwd.
Het is uitzonderlijk dat de processie in mei plaats vindt. Dat is belangrijk voor scholieren en studenten want de processie valt deze keer buiten de examenperiode en de jongeren kunnen dan gemakkelijker deelnemen. Zo staat nu al vast dat er een groot jeugdmuziekkorps uit Oostende naar Lede zal afzakken.
www.marialeprocessie.be

;