Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Na vandalisme besliste het college van burgemeester en schepenen midden juni het park van Mesen te sluiten. Enkele weken later ging het park terug open, maar met beperkte openingsuren. "Die beslissingen waren onwettelijk." antwoordde gouverneur Denys na een schriftelijke klacht van Jo Maebe (Groen!). Maebe argumenteerde dat de wijziging van de toegankelijkheid gebeurde via het politiereglement. Dat reglement is de bevoegdheid van de voltallige gemeenteraad.

"De gemeenteraad werd hierin niet gehoord. De besluiten werden bewust buiten de gemeenteraad gehouden en alternatieve oplossingen waren niet bespreekbaar. Ook niet na een vraag van de culturele raad en een petitie van meer dan 600 inwoners." vertelt Maebe. De gouverneur stelt hem nu in het gelijk. Het college is niet bevoegd, het besluit werd niet gemotiveerd en er is geen tijdsbeperking. De gemeenteraad zal nu een nieuwe beslissing moeten nemen.
Vreemd is dat de gouverneur de besluiten niet schorst. "Ondanks het feit dat hij de klacht aanvaard heeft en als onwettig bestempelt, wordt het besluit niet ingetrokken. Oordeelt de gouverneur in deze wel onpartijdig?" vraagt Maebe zich af.

Hij wijst er ook op dat wie tijdens de sluitingsperiode geverbaliseerd werd, dit kan aanvechten. "Juridisch had de beslissing tot sluiting geen enkele waarde. De geverbaliseerden gaan dan ook vrijuit." stelt hij. "Toch is het bedroevend dat het park hierdoor de voorbije zomermaanden op basis van een onwettelijk besluit bijna doorlopend gesloten was." besluit Maebe.

;