Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Lede - Door een slechte opvolging van uitstaande vorderingen en het foutief inboeken van verleende steun is de financiële toestand van het OCMW van Lede momenteel problematisch. De oppositie was keihard na de voorstelling van de rekeningen. Het bestuur en de ontvangers moesten het ontgelden.

Uit de dienstjaarrekeningen van 2004 en 2005 blijkt dat het OCMW van Lede in sneltempo een financiële put aan het graven is. Het is ook nog niet duidelijk hoe diep de put intussen reikt. In afwachting dat het gemeentebestuur bijspringt, sloot het OCMW al een kaskrediet van 500.000 euro af.
"Door de slechte opvolging van de dossiers heeft het OCMW intussen  meer dan 1 miljoen euro te recupereren schulden. Daarvan is al zeker 300.000 euro verloren door verjaring", stelde Jo Maebe (Groen!). Sp.a-raadslid Edwin Brantegem wees de OCMW-voorzitter er op dat er al jaren een uitverkoop bezig is bij het OCMW. "De spaarpot die het OCMW had, werd de voorbije jaren gebruikt om gaten en putten te vullen. Het gevolg is dat het OCMW nu op droog zaad zit. Bijna alles van waarde is weg. De voorzitter heeft ons jaren blazen wijs gemaakt door te laten uitschijnen dat alle steun die het OCMW verleende terugvorderbaar was. We weten allemaal dat dat niet waar is. Van die beslissing in het verleden moeten jullie nu de gevolgen dragen."

Intussen haalt het OCMW de buikriem aan. Er gelden strengere criteria om steun te trekken en verschillende tussenkomsten worden verlaagd. Marc Boterberg van Vlaams Belang verweet het OCMW haar financiële situatie recht te trekken op de kap van de sukkelaars. "Ik begrijp dat men strenger is om de profiteurs er uit te halen, maar daarbovenop verlaagt u de huurtoelage en de tussenkomst voor medicijnen voor wie het wel degelijk nodig heeft." OCMW-voorzitter Roland Uyttendaele verzekerde dat er altijd uitzonderingen mogelijk zijn en dat men geval per geval de noden bekijkt.

;