Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Filip Bauters bouwt private serviceflats voor zijn oudersLede - Verwarmingsinstallateur Filip Bauters (42) sloot tijdelijk zijn winkel om een privé serviceflat project op te starten ten voordele van zijn ouders. Hij bouwt 11 seniorenflats op de Hoogstraat in Lede. “Ik kom al meer dan 20 jaar bij mensen over de vloer en stelde vast dat meer en meer oudere mensen onaangepast wonen. Ook bij mijn ouders merkte ik dat het huis en de tuin te groot werden om te onderhouden. Ze zijn echter te jong en te goed om zich al in te schrijven in een bejaardentehuis. Om het probleem bij mijn eigen ouders op te lossen ben ik dit project begonnen.”

Bauters bedacht het concept van aangepaste flats en startte het met eigen middelen op. In de Hoogstraat bouwt hij nu, vlak naast zijn eigen woning, 11 appartementen. Deze zijn speciaal voorzien op de behoeften van ouder wordende mensen. Hij staat ook zelf in voor het grootste deel van de afwerking. Achterliggend idee is dat het veel eenvoudiger en goedkoper is om de huidige woning te verkopen en een nieuw aangepaste woning aan te schaffen. “Een nieuwbouw heeft als voordeel dat er veel lagere kosten voor verwarming en onderhoud zijn. De concentratie van senioren zorgt er ook voor dat thuisverpleegkundigen en poetshulpen makkelijker en goedkoper hun werk kunnen doen.”

Alle appartementen werden ontworpen met extra aandacht voor seniorenbewoners. Zo zullen ze vlot toegankelijk zijn voor rolstoelen, zijn er twee liften in het gebouw en werden extra grote deuren en toiletten voorzien. De flats worden eveneens uitgerust met de modernste domotica zodat de senioren over alle comfort kunnen beschikken. "In de flats zijn geen sleutels meer, maar enkel intelligente kaarten. Het inschakelen van de nachtroutine in de slaapkamer dooft alle verlichting in de flat en schakelt de kookplaten uit." Op het gelijkvloers is ook een plaats voorzien waar verplegend personeel kan verblijven. "Welzijnszorg is het project zeer genegen en is bereid voor het totaalpakket in te staan. Ze beloven met de gewonnen verplaatsingstijd extra zorg aan de bewoners te besteden."

Veel senioren hebben het moeilijk om hun woning, waar ze het grootste deel van hun leven verbleven, achter te laten. Toch zijn er vandaag al 5 appartementen verkocht.  “In de huidige fase van het project is al 50% van de flats verkocht. Rekening houdend met het overaanbod aan appartementen is dat een succes. Ik ben er dan ook zeker van dat via dit project een aantal mensen hun oude dag op een volwaardige manier zullen kunnen verder zetten. Dat geeft me een schitterend gevoel.”

Toch betreurt de projectbedenker dat hij hiertoe zelf het initiatief moet nemen. “Ik vraag me af wanneer de politici in het algemeen, en hier in Lede in het bijzonder, eens zullen wakker schieten en voldoende aangepaste faciliteiten voorzien.” De eerste bewoners van de private serviceflats op de Hoogstraat zullen al in oktober 2008 hun intrek nemen.

;