Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Het waterpoloteam van de Dendermondse Zwemvereniging OlymposLede/Dendermonde - Het zijn moeilijke tijden voor de 19-jarige Mattis D'Haeseleer uit Lede en zijn waterpoloteam van de Dendermondse Zwemvereniging Olympos. De jongen raakte tijdens een wedstrijd zwaargewond. Zondag moet DZO opnieuw tegen de bewuste ploeg spelen. Eind oktober vorig jaar speelde de Dendermondse Zwemvereniging Olympos in Dendermonde een thuismatch tegen polovereniging Koninklijke Gentse. Tijdens de tweede helft van de match liep het mis. "Toen Mattis na een duel onder water boven kwam, greep hij naar zijn hoofd", vertelt Joost Meyers, kapitein van de ploeg aan Het Laatste Nieuws. "Supporters trokken hem uit het water. Hij kon niet meer op zijn benen staan."

"Later hoorden we hoe erg het gesteld was met Mattis. Hij lag in coma. Hij verbleef een maand in het ziekenhuis. Zijn rechterzijde is nog altijd verlamd, hij kan niet stappen en kan zich verbaal niet meer uitdrukken. De jongeman kijkt aan tegen een twee jaar durende revalidatie en zal wellicht nooit meer waterpolo spelen."
Wat DZO én de ouders van Mattis het meest tegen de borst stoot, is dat de schuldige niet gestraft werd. "Die tegenspeler stond gekend voor brutaliteiten", zegt Meyers. "Probleem is dat niemand gezien heeft wat er gebeurd is omdat het incident onder water plaatsvond. Die jongen speelt nu nog altijd bij zijn ploeg. En excuses kwamen er niet."

DZO diende een klacht in bij de tuchtcommissie van het waterpolo maar krijgt daar geen gehoor. "De commissie wil niets ondernemen omdat we indertijd niets op het competitieformulier vermeld hebben en de klacht te laat ingediend zouden hebben", legt Meyers uit. "Ze stoppen zich weg achter procedurefouten."
Ook voor de ouders van Mattis is het zwaar om dragen. "De overkoepelende bond van waterpoloteams liet niets van zich horen, niemand informeerde naar zijn toestand", zegt moeder Lutgarde. De ouders overwegen om via gerechtelijke weg een straf af te dwingen.

De poloclub plant acties. "We staan dit weekend voor een heel zware opdracht, want we moeten zondag weer tegen Koninklijke Gentse spelen", zegt Meyers. "Om hen met de neus op de feiten te drukken, plannen we een symbolische actie."
DZO mist Mattis erg. "Hij leefde met hart en ziel voor het waterpolo", zegt Meyers. "Mattis was een beloftevolle speler. Hij miste geen enkele training of match. Dat dan zoiets moet gebeuren, doet veel pijn."

;