Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Studentes bouwen schoolgebouwen in KeniaLede/Denderhoutem - Studentes Els Malfroy (21) uit Denderhoutem en Stéphanie Joos (21) uit Lede trekken deze zomer van 30 juni tot 13 augustus op bouwkamp naar Kenia. Toen Els vernam dat een bouwkamp in aanmerking kwam voor haar stage in haar opleiding industrieel ingenieur, was ze meteen verkocht. Haar vriendin Stephanie, die architectuur studeert, dacht er eerst aan om een bezoekje te brengen, maar werd uiteindelijk zo gebeten door de microbe dat ze meetrekt.

Beide studentes nemen gedurende zes weken deel aan een vrijwilligersproject van Leraars Zonder Grenzen om een school te bouwen op 30 km van Kisumu, Kenia. Voorgaande jaren werden al klaslokalen gebouwd en nu komt daar een keuken en een refter bij. Volgend jaar zal bovenop deze gebouwen een internaat gebouwd worden. Op die manier dragen ze letterlijk hun steentje bij om de kinderen en hun ouders degelijk en kwaliteitsvol onderwijs te bezorgen. “Daarnaast willen we vooral een hulp zijn voor de vele weeskindjes in de streek. Want wie zal het anders doen. Als volgend jaar de volgende stap in het project, de bouw van het internaat, gerealiseerd wordt, zullen het vooral de weeskindjes zijn die er van profiteren”, vertelt Els. “Onze voornaamste bijdrage is echter financieel. Mankracht is in Kenia geen probleem. Hetgeen ontbreekt is geld om de noodzakelijke bouwmaterialen te kopen. Daarom richten we ook enkele activiteiten in om fondsen te werven. Toch zullen wij ook 6 dagen op 7 in de weer zijn van zonsopgang tot zonsondergang”, vertelt Stéphanie. Ze benadrukt ook dat het ingezamelde geld enkel bestemd is voor bouwmaterialen. “Nogal vaak vraagt men ons of we geld inzamelen om onze vlucht te betalen. Dat is dus niet het geval. Onze reis betalen we zelf. Het geld dient enkel om materiaal te kopen”, benadrukt Stephanie.

Beide studentes en hun familie volgen de gebeurtenissen in Kenia met argusogen. Vorige week nog werd de Belgische bergbeklimster Annick Van De Venster doodgeschoten op de grens met Oeganda. “We hopen dat de situatie stabiel is in de buurt van Kisumu, maar we hebben nog geen contact gehad met de school ginds.” Het is dus nog niet duidelijk of de twee deze zomer ook werkelijk naar Kenia kunnen trekken. “Het ingezamelde geld zal hoe dan ook van pas komen voor de opbouw van de school ginds.”

Wie de twee wil steunen in hun project kan op zondag 2 maart 2008 in zaal Hand in Hand in Denderhoutem een benefietconcert door het percussie ensemble de Eendracht uit Westrode bijwonen voor 7 euro, consumptie inbegrepen. Op 3 april 2008 is er in  "Cirque Mystic" in Aalst een fuif met de DJ’s van Smack My Pitch Up. Kaarten hiervoor kosten in voorverkoop € 2,50 en aan de kassa € 3. Info en kaarten zijn te verkgijgen bij Els op 0494/72.53.45 of Stephanie op 0485/75.23.82

;