Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Rent a friendLede - KSA Sint-Gerolf Lede verkoopt ter gelegenheid van haar 70ste verjaardag haar leiders en aspirant-leiders per opbod.  Liefst zestien duo's staan 'te koop' op een speciaal voor de gelegenheid geopende website. Via een online veilingsysteem kunnen geïnteresseerden vanaf zondag 17 februari tot en met 15 maart 2008 een bod uitbrengen. De opbrengst van de veiling gaat integraal naar Vredeseilanden.

“Het idee ontstond op café toen we er aan dachten ons zelf te verhuren als cafévrienden. We hebben daar toen even over doorgeboomd, maar uiteindelijk belandde het idee in de schuif. Toen we de activiteiten voor onze 70ste verjaardag aan het plannen waren, kwam het idee terug op tafel”, vertelt hoofdleider Korneel Vandenbroucke. Omdat nogal wat oud-KSA’ers actief zijn in de Leedse Vredeseilanden-afdeling werd besloten de opbrengst integraal aan dit goede doel te schenken. Met het initiatief hoopt de KSA minstens 50 euro per duo binnen te brengen. “Als de verkoop minder opbrengt zullen we ontgoocheld zijn. Meer mag natuurlijk altijd”, grapt Korneel.

Rik Sergoynne bokste voor de gelegenheid de website www.ksalede.be/rentafriend in elkaar. Op de site zijn filmpjes, foto’s en een beschrijving van elk duo te zien. Er kan ook geboden worden op de verschillende duo’s. Het aanbod aan activiteiten is divers en origineel.

“In principe is elk duo ter beschikking voor 8 uur. In sommige gevallen kan die periode gesplitst worden over verschillende dagen”, vertelt hoofdleider Filip Roeland. Hijzelf en Gerd komen een avond koken en zorgen voor muzikale ontspanning nadien. Justin en Klaas brengen de zomer naar huis. “Wij zorgen voor cocktails, parasols en een cursus tango-dansen”, vertellen de twee enthousiast. Dries en Siebrecht richten zich dan weer op senioren. “Wij zijn gek op kaarten en willen mensen die geen kaartpartner vinden,  uit de nood helpen. We zijn vooral goed in belotten, maar ook andere kaartspelen zijn mogelijk.” Verder zijn er nog KSA’ers die de hond uitlaten, het gras afdoen, verven, spaghetti maken en klusjes doen.

Het is ook altijd mogelijk om een duo andere zaken te vragen. “Uiteraard lenen we ons niet voor slavernij of vernederende klussen. Daarom werd een duidelijk reglement opgesteld dat eveneens op onze website te lezen is.” Het initiatief werd gisterenvanavond tijdens de ouderavond voorgesteld aan de ouders. “Nadat elke ban zijn toneelstukje gebracht heeft, gaven we wat uitleg aan de ouders. Vanaf nu kan het bieden dan beginnen”, vertelt Filip.

De biedingen worden afgesloten op zaterdag 15 maart 2008, niet toevallig de 70ste verjaardag van KSA Lede. Tal van activiteiten staan al op het programma. Zo is er vanaf 11u30 een paellaschotel en een goochelaar aanwezig in de lokalen aan de Blikstraat. In de namiddag start om 14 uur een CSI-wandelzoektocht door Lede. De lokalen worden voor de gelegenheid omgetoverd tot tentoonstellingsruimte over de voorbije 70 jaar KSA. Om 18 uur wordt de veiling beëindigd en kunnen de winnaars hun duo komen “afhalen”. De dag wordt afgesloten met een verjaardagsfuif in zaal De Kuip.

;