Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Alinah Rasoamahefa en Fanja Vololona samen met de leerlingen van het 5de jaar projectwerk Noord-Zuid, leerkrachten Tim De Gendt, Frédéric Hauwaert en directeur Wim De Wiest.Lede - Dinsdagmorgen kwamen twee leerkrachten uit Madagaskar aan in Lede. Alinah Rasoamahefa (47) en Fanja Vololona (38) bezoeken het Stella Matutinacollege in het kader van een uitwisselingsproject. Voor beide dames is het hun eerste buitenlandse reis. Ze waren dan ook fel onder de indruk van de trip. Fanja laat bovendien haar twee kindjes van 5 en 8 voor twee weken achter. De kinderen van Alinah zijn al wat ouder: 11, 18 en 20.

Alinah is directrice van het Lycée d'Ambohitrimanjaka en, net als haar collega Fanja, leerkracht Frans. Hun school werkte eerder samen met het Lyceum van Berlaymont, maar sinds 1999 werden die ingeruild voor het SMC. "Deze samenwerking is voor de leerlingen interessant omdat Frans voor beiden de tweede taal uitmaakt", vertelt Frédéric Hauwaert. De leerlingen corresponderen dan ook druk heen en weer. Dankzij het partnership beschikt de school van Ambohitrimanjaka intussen over een uitgebreide bibliotheek van meer dan 2.000 boeken. Beide dames spraken dan ook hun dankbaarheid uit. Voorts wezen ze al op enkele essentiële verschillen. "Bij ons beginnen de lessen 's morgens al om 7 uur. Zelf begeef ik me iets voor zes 's morgens, richting school", merkte Fanja op.
Tijdens hun verblijf zullen ze kennismaken met de verschillende lesmethodieken die hier gebruikt worden. Op vrijdagnamiddag 29 februari 2008 openen ze om 16u de fototentoonstelling in de schoolkapel. "De leerlingen van het 5de jaar projectwerking Noord-Zuid maakten foto's van dagdagelijks dingen. In Madagaskar deden de leerlingen dat ook. Door beide reportages naast elkaar te hangen, worden de verschillen heel duidelijk", vertelt An Vermeersch. Verder staat er nog een bezoek aan Gent, Brussel, het lyceum van Berlaymont en Parijs, en heel wat uitwisselingen met collega leerkrachten op het programma.

;