Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

AED-toestel in Restaurant GozarErpe - Zaakvoerder Wim Van Damme van restaurant Gozar in Erpe plaatste net een AED-toestel in zijn zaak. "Wanneer iemand in de zaak, op straat of in de buurt een hartstilstand doet, kan zo snel gereageerd worden", vertelt hij.

Net nu Wim Van Damme, na zijn verhuis van restaurant Camargue in Erondegem een paar jaar terug, definitief volle eigenaar is van het restaurant Gozar in de Kraaineststraat in Erpe dat vroeger toebehoorde aan schepen van financiën William De Windt (N-VA), investeerde hij ruim 2.000 euro voor de aankoop van een Automatische Externe Defibrilator. "Met zo een toestel kan je niets misdoen, maar wel levens redden", vertelt hij. Het idee om dergelijk apparaat aan te schaffen, speelde al een tijdje. "Enkele jaren terug deed een klant een infarct en drie maanden geleden verloor ik een goeie vriend aan een hartstilstand." Aangezien op drukke dagen vlot 70 à 80 klanten in het restaurant te vinden zijn, besloot Van Damme zelf actie te ondernemen. "Uiteindelijk is 2.000 euro een beperkt bedrag als het om mensenlevens gaat en eigenlijk zouden dergelijke toestellen meer en meer verplicht aanwezig moeten zijn", meent hij. Het toestel staat overigens niet alleen ter beschikking van de klanten. "Wanneer in de buurt iemand een hartstilstand krijgt, mag men hier altijd ons toestel komen halen." Samen met Wim volgen twee personeelsleden nog een opleiding zodat ze zonder twijfelen het apparaat durven gebruiken. "Maar eigenlijk zegt het toestel steeds wat je moet doen, waardoor iedereen er mee aan de slag kan." Begin dit jaar werd in de KMO-zone Evenbroekveld ook al een AED-toestel geplaatst en de verschillende sportfaciliteiten van Erpe-Mere, het gemeentehuis en de gemeentelijke loods beschikken over een levensreddend apparaat. Het nut daarvan werd in mei nogmaals bewezen. Nadat eind 2013 een personeelslid van het OCMW gereanimeerd werd, gebeurde toen hetzelfde aan de gemeentelijke loods.

Net als op alle andere plaatsen in Erpe-Mere is ook het toestel aan restaurant Gozar binnen te vinden. "Ik heb me nog geïnformeerd, maar de verwarmde kast om het apparaat buiten te kunnen hangen, kostte meer dan het AED-toestel zelf. Omdat het me ook al geen echt goed idee leek om een apparaat van 2.000 euro buiten te laten hangen, werd voor een centrale plaats in de zaak gekozen. Dat wil echter niet zeggen dat buren het niet kunnen of mogen gebruiken indien de nood zich voor doet."

;