Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Eric maakt in 't Hof Schuurke al 10 jaar droom van overleden vrouw waarMere - Dit weekend viert Eric Ghysbrecht (56) het tienjarig bestaan van weekendcafé ’t Hof Schuurke in de oude schuur naast watermolen Ten Broeck in Mere. Drie jaar voor de opening overleed zijn echtgenote Grace nochtans na een slechte val tijdens de verbouwingen. “Voor onze kinderen en om onze droom toch nog waar te maken, ben ik verder gegaan”, vertelt de uitbater.

Het bordje “Jaag me niet op, ik ben aan het werk en niet op de vlucht’ boven de toog, past perfect in het kader van ’t Hof Schuurke en de ietwat nonchalante cafébaas Eric. “Na wat ik meegemaakt heb, doe ik dit omdat ik het graag doe. Niet om geld te verdienen”, vertelt de man. Wie de recente geschiedenis van de watermolen niet kent, ziet wellicht enkel een ietwat bruin café met een geweldig interieur, toffe tuin en unieke sfeer.

Voor Eric is ’t Hof Schuurke een levenswerk. Niet alleen van hem, maar ook van zijn overleden echtgenote Grace. Zij maakte de opening niet mee. “In 2005 overleed ze tijdens de verbouwingen. Ze kwam slecht ten val toen een vals plafond los kwam en was binnen de week overleden.” Ondanks die enorme tegenslag zette Eric, op dat moment papa van twee jonge kinderen van 6 en 10, door. “In 1993 waren Grace en ik allebei compleet weg van dit gebouw. Het  stond er heel slecht bij en eigenlijk zochten we een boerderij, maar de Wilgendries leek ons een heel mooi alternatief.” Een visie die niet iedereen deelde. “Onze ouders verklaarden ons compleet zot, maar voor ons was dit – mits heel veel werk - een droomhuis.” Het jonge paar wou toen niets liever dan ook de vervallen watermolen restaureren.

“Maar met mijn gewoon pree van leerkracht Plastische Opvoeding en dat van Grace als verpleegster was dat niet te doen.” Zo groeide het idee om iets in de horeca te doen in de grote schuur naast het huis. “Grace volgde een opleiding tot kok. Zij zou de keuken doen en ik de zaal.” Zo ver kwam het helaas niet. Tijdens de verbouwingen sloeg het noodlot toe. “Het was een enorm moeilijke periode, maar dankzij een goeie vriendenkring slaagde ik er uiteindelijk in om haar en onze droom waar te maken.” In 2008, vijf jaar na het overlijden van Grace, opende Eric weekendcafé ’t Hof Schuurke. “In het begin combineerde ik het nog met mijn schoolwerk waardoor ik, naast de zorg voor de kinderen, besloot enkel in het weekend te openen.” Naast gezellig iets drinken, kan je al jaren iets klein eten aan watermolen Ten Broeck, ook wel Ter Ouwerzele genoemd.

“Tijdens de beginjaren serveerden we welke week een ander gerecht, maar tegenwoordig beperk ik me tot een eenvoudige spaghetti.” Les geven doet Eric niet meer. Toch blijft ’t Hof Schuurke met een capaciteit van 60 plaatsen binnen en 120 buiten beperkt open op vrijdagavond, zaterdagavond vanaf 17 uur en zondag vanaf 11 uur. “Mijn enige doel is nu nog om mensen hier hun stress te laten vergeten. Dat is ook de reden dat ik geregeld optredens organiseer.” Zo ook dit weekend. Vrijdagavond kan je vanaf 19 uur terecht voor de plechtige verjaardagsviering met vanaf 21 uur Chileense ritmes. Zaterdagavond openen de deuren opnieuw om 19 uur waarna ‘Stijn van de Wijn’ en The Wizards heerlijke covers brengen. Zondagmiddag wordt het feestweekend vanaf 14 uur afgesloten met ’t Klein Muziekske en Tfor3.

;