Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Aalst/Erpe-Mere/Lede - De huidige coalitiepartijen (CD&V/Open VLD/SP.a) in Aalst zullen morgen aan gouverneur Denys de Siesegemkouter als locatie voor een crematorium voorstellen. Alternatief is de industriezone Erembodegem IV maar beter bereikbaar is Siesegem.

In Aalst is het crematorium een van de heetste hangijzers in de politiek. Het voorstel Hoezekouter werd op de gemeenteraad van 29 mei 2007 met een wisselmeerderheid(!) goedgekeurd met als gevolg een politieke crisis die gouverneur Denys diende te bezweren: er komt een crematorium in Aalst maar niet op de Hoezekouter.

Later doken alternatieven op met Hofstade-Gijzegem, maar ligt volgens sommigen in natuurgebied, Erembodegem industriezone IV en eind november kwam ook de Siesegemkouter in beeld, waar eerder nooit met een woord over werd gerept. Voor de Siesegemkouter bestaan plannen voor een gemengd regionaal bedrijventerrein wat ook heel wat onvrede voortbracht.

Volgens schepen Ann Van de Steen (SP.a) zullen de meerderheidspartijen morgen bij de gouverneur pleiten voor de Siesegemkouter: 5ha van de 90ha (50ha netto) daar beschikbaar zou voor een crematorium worden gebruikt. Maar zoals ook geldt voor industriezone IV in Erembodegem is een wijziging van het gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) nodig.

Schepen van Economie Paul Stockman (CD&V) wordt zo ongeveer verplicht zich bij de aanduiding van de Siesegemkouter neer te leggen. 'Al blijf ik het een slecht idee vinden om op een industriezone een crematorium neer te poten. Ik zie het crematorium liever in een ruimte van openbaar nut. Nu neemt het plaats in die eigenlijk voor bedrijven was bedoeld.'

De intercommunale Westlede investeerde de laatste 15 jaar 469.000 euro aan de onteigenings- en notariskosten van de eerder geplande locatie Hoezekouter. Om dat geld te kunnen recupereren, dient Westlede klacht in tegen de provincie die de Hoezekouter uit het RUP nam. Westlede, dat de stad begin december 2007 als ultimatum stelde, kan die klacht nog intrekken als een definitieve locatie wordt aangeduid. De Kersttijd kan misschien voor alle betrokken partijen verhelderend werken.

;