Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Franse Océan Passion neemt DVD op bij Leedse specialistLede - Freddy De Gent (53) uit Lede kreeg een filmploeg van het Franse Océan Passion “on the road” over de vloer. De Gendt is dan ook in binnen- en buitenland bekend als kenner van zeeaquaria. Zijn echte specialiteit, het breken en kweken van koralen, wekte de interesse van de Franse filmmakers. Een ploeg zakte naar Lede af en maakte een volledige aflevering waarin Freddy zijn beste Frans bovenhaalt en zijn technieken uiteenzet.

Freddy De Gendt is al meer dan 40 jaar bezeten door aquaria. "Het begon toen ik 10 jaar was. De buren schonken me enkele guppy’s (nvdr. aquariumvisje). Het begin van een passionele hobby." Tot zijn 22ste was Freddy bezig met de uitbouw van zijn zoetwateraquarium. "Toen raakte ik uitgekeken op mijn aquarium. Een zoetwateraquarium is mooi en een interessante leerschool, maar ik wou een stap verder gaan en besloot mijn eerste zeewateraquarium op te starten. Door de moeilijkheidsgraad en de fellere kleuren nam ik een nieuwe start." In zijn aquarium stak hij, naast vissen en planten, ook enkele lagere dieren. "Dat begon met enkele anemonen en zachte koralen, maar al snel was mijn interesse gewekt door de koralen. Weinig mensen weten dat, maar een koraal bestaat eigenlijk uit een skelet met heel veel koloniediertjes. Een koraal is dus geen plant." Voor Freddy was een koraal precies wat hij nodig had. "Koralen groeien snel en krijgen mooie vormen en kleuren. Doordat het heel wat vaardigheid vereist om de juiste condities te creëren is het ook heel wat exclusiever dan vissen. "De stap naar kweken komt eigenlijk vanzelf. Doordat de koralen zo snel groeien, komen ze snel met elkaar in botsing. Op dat moment moeten de koralen gebroken worden. Met de verschillende stukken, kunnen dan nieuwe koralen gekweekt worden." Al voegt hij er aan toe dat het best wel moeilijk is. "Het is zeker niet zo dat het allemaal als een fluitje van een cent gaat. Het vraagt heel wat ervaring, maar na al die jaren is het voor mij routine geworden."

Dure hobby

Zoals een exclusieve hobby vereist, is het houden van koralen ook relatief duur. Thuis beschikt Freddy over een aquarium van 1,5 meter vierkant, goed voor 1.800 liter water, verschillende pompen en voor 1.500 watt aan lampen. "Mijn installatie kost ongeveer een 10.000 euro. Maandelijks komt daar een kleine 200 euro aan elektriciteit bovenop. Het ideaal aquarium is, alleen al omwille van de kostprijs, rond de 700 liter. Ik denk er zelf ook aan om te verkleinen." Op de dertig jaar dat Freddy bezig is met zijn koralen heeft hij nog nooit zware ongevallen  gehad. "Ik heb, tot nog toe, altijd geluk gehad. Er gaat wel eens een koraal dood, maar echte massale sterftes heb ik nog niet meegemaakt. Ik steek er natuurlijk heel wat tijd in. Dagelijks minimum een half uur. Op maandbasis kom ik, rekening houdend met de grotere onderhoudswerkzaamheden, makkelijk aan 30 uur."

Ook tijdens vakanties dient het aquarium in de gaten gehouden te worden. "Mijn buurman Marcel staat al jaren in voor mijn koralen terwijl ik op verlof ben. Zo is er in geval van nood direct iemand ter plaatse."

Filmploeg

Door zijn jarenlange ervaring en zijn activiteit als bestuurslid van de overkoepelende bond voor zeeaquarianen van België en Nederland schreef Freddy al heel wat artikels neer. “Door die artikels werd ik ook gevraagd om spreekbeurten te geven. Een ploeg van twee cameramannen en een interviewer streken voor één dag neer in Lede om Freddy te interviewen over zijn hobby. "Urenlang mocht ik vertellen hoe ik ertoe kwam om koralen te kweken en hoe dat technisch in zijn werk gaat." Ook een demonstratie van het breken van koralen stond op het programma. "De reportagemakers waren erg geïnteresseerd in de apparatuur die ik gebruik. Ondanks de technische uitleg werd alles in detail vastgelegd."

Het geplande etentje met de reportagemakers moest er wel aan geloven. "Die mannen gingen zo op in hun werk, dat ze op de laatste moment pas beseften dat ze hun trein moesten halen." Niet echt erg, want Freddy was heel vermoeid. "Ik was doodop nadat ik een ganse dag gevolgd werd."

Info: www.freddy.coralworld.be

;