Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Eerste spadesteek voor nieuw politiehuis op grens Lede/ErpeErpe-Mere/Lede - Drie jaar nadat hoofdcommissaris en korpschef Luk Lacaeyse van de politiezone Erpe-Mere/Lede een vernietigend rapport over de toestand van het commissariaat schreef, werd de eerste spadesteek gegeven voor een gloednieuw gebouw. Dat komt op de grens van Lede met Erpe.

“Na die nota met een opsomming van meer dan 30 cruciale gebreken bleef het niet bij vage beloften, maar ging het plots razendsnel”, vertelde de korpschef vrijdagavond tijdens de plechtigheid voorafgaand aan de eerste spadesteek. Burgemeesters Hugo De Waele van Erpe-Mere en Roland Uyttendaele (beiden CD&V) besloten na die nota inderdaad om de koe bij de horens te vatten en zich te engageren om de politiemensen een degelijk onderkomen te verschaffen. “Een noodzakelijk iets. De gebouwen waar we vandaag in werken zijn bouwvallig, kampen met verzakkingen en betonrot. Mindervaliden kunnen niet binnen, we kunnen slachtoffers en daders geen discretie bieden en het gebouw voldoet aan bijna geen enkele norm voor moderne politiegebouwen.”

Het nieuwe commissariaat op de grens van de Hoogstraat in Lede met de Leedsesteenweg in Erpe, recht tegenover het Gabriëls benzinestation, komt dan ook geen dag te vroeg. Iets dat beide burgemeesters goed beseffen. “Ondanks de omstandigheden leveren onze politiemensen dagelijks zeer degelijk politiewerk en zien we de criminaliteitscijfers dalen”, stelde voorzitter van het politiecollege Hugo De Waele. De integratie van de politie van drie locaties naar één kent dan ook vele voordelen en zal de bereikbaarheid te goede komen. “Uiteraard zijn we niet blind voor de druk om verder in te zetten op schaalvergroting, maar wij blijven bewust kiezen voor een organisatie op mensenmaat”, aldus de man.

Het resultaat van een zeer uitgebreide prospectie in tientallen nieuwbouwcommissariaten resulteert in een functioneel gebouw dat voldoet aan de laatste nieuwe normen. Daardoor zal de politiezone Erpe-Mere/Lede in het voorjaar van 2020 beschikken over een functioneel gebouw met gespreid over drie bouwlagen 2.600 m² en 600 m² kelder beschikbare ruimte voor een 100-tal personeelsleden en beveiligde parkeerplaatsen voor dienstvoertuigen. “Een gebouw waarin comfort vele malen belangrijker is dan pracht en praal”, vulde burgemeester Uyttendaele aan waarna samen met justitieminister Koen Geens (CD&V) en gouverneur Jan Briers de eerste spadesteek werd gegeven. Nu is het aan bouwheer Solva en de firma Wyckaert om onder begeleiding van DAT Architectenbureau uit Herzele de werken effectief in gang te trekken. Zij krijgen daarvoor een budget van 7,4 miljoen euro ter beschikking.

;