Voor artikels over Erpe-Mere en Lede verwijzen we u voortaan graag door naar HLN.be

Herberg Koning Ezel wordt alternatief humoristisch cultuurcentrumLede - Marleen De Smet (56) en haar partner Philip Saelens (55) openen vrijdag met Herberg Koning Ezel een klein, gezellig en ludiek cultureel centrum in Lede. “In 2004 werd ik slachtoffer van zinloos geweld waardoor ik deels invalide ben. Sindsdien gebruik ik humor tegen geweld”, vertelt de uit Kortrijk afkomstige Philip.

Voortaan kan je in het tweede deeltje van de Kerkevijverstraat, vlakbij de splitsing met de Vijverstraat, terecht voor tal van activiteiten. “Herberg Koning Ezel wordt een ‘huis van de cartoonist’ met afwisselende tentoonstellingen van verschillende cartoonisten, cartoonworkshops voor jong en oud, spelletjesavonden, optredens en een ontmoetingsplaats”, vertelt Philip. Die vindt op de benedenverdieping een onderkomen voor zijn vzw Meaningfool waarmee de man met humor zinloos geweld bestrijdt. “In 2004 werd ik op een concert slachtoffer van zinloos geweld. Sinds dat moment ben ik deels invalide.” Zijn job als organisator van een theaterbureau met artiesten als Kamagurka en Wouter Deprez moest hij opgeven.

“Een zware periode volgde en ik sukkelde in een depressie.” Tot de man het idee opvatte om ludieke humor in te zetten tegen geweld. “Ik leerde dat een tegenslag niet het einde moet zijn. Met cartoons willen ik mensen die het moeilijk hebben duidelijk maken dat zelfbeklag en bij de pakken blijven zitten, geen oplossing biedt.” Vanuit die ingesteldheid herpakte Philip zijn leven. “Enkele jaren later leerde ik Marleen kennen op reis”, vertelt hij. “Eerst als vriend. Later werd dat meer”, vult Marleen aan. De liefde bracht de Kortrijkzaan zo naar Lede. “Ik droomde, na positieve ervaringen in Ierland, van een eigen Bed & Breakfast. Toen het huis naast mij te koop kwam, liet ik de kans niet liggen. Philip zag meteen mogelijkheden voor de benedenverdieping onder de kamers”, lacht Marleen.

Een naam was snel gevonden. “Koning Ezel verwijst naar het feest van de ezel en is in Kuurne de titel van prins carnaval. Dit wordt dus een herberg vol satire en humor.” Die opent dit weekend en pakt meteen uit met tal van activiteiten tijdens de kermis. “Dat moest ook. Al jaren erger ik me aan het beperkte programma aan activiteiten. Door de gunstige ligging kunnen we daar nu zelf iets aan veranderen”, knipoogt Philip.

Vrijdagavond 21 september kan je vanaf 19 uur terecht in de herberg voor een tentoonstelling van cartoonist AAaRGH. Om 20 uur komt het oud balorkestje Komjoesay langs. Zaterdag 22 en zondag 23 september opent de tentoonstelling om 11 uur. Vanaf 14 uur staat er beide dagen ook een kermismolen die meer dan 80 jaar oud is. “Zaterdag kan je van 14 tot 18 uur meedoen aan Koers Komiek. Een wedstrijd op gekke en speciale fietsen waarbij snelheid helemaal niet belangrijk is.” Om 18 uur roept Meaningfool de jeugdlaureaat uit van de wedstrijd ‘Wie wordt cartoonist-striptekenaar van het jaar?’. ’s Avonds is er vanaf 19 uur Ierse muziek, om 20 uur prijsuitreiking van Koers Komiek, om 20.30 uur ecelctic Ox en om 23 uur Tap Toe. Binnenkort volgt nog een cartoonwandeling en een eerste ezeldom-spelletjesavond. Meer info op www.herbergkoningezel.com en www.meaningfool.org.

;